Anayurdu Anadolu olan zeytin ağacı zeytini ve zeytinyağıyla binlerce yıldır insanlığa sağlık ve lezzet sunuyor.
Türkiye, son çeyrek asırda zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptı.
2000’li yılların başında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığımız günümüzde 205 milyona ulaştı.
Geçmiş yıllarda Marmara ve Ege Bölgesi’nde yoğunlaşan üretim günümüzde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de yaygınlaştı. 41 ilde 500 bin üretici zeytincilik yapıyor.
Barışın simgesi olan zeytin ağacı aynı zamanda Ölmez Ağaç olarak da nitelendiriliyor.
Anadolu coğrafyasında 2 bin yaşına merdiven dayamış zeytin ağaçları insanlığa cömertçe sağlıklı ürünler sunmaya devam ediyor.
Sofralık zeytin ihracat sezonu 1 ekimde başlarken, zeytinyağında ihracat 1 kasımda start alıyor.
Türkiye, 2024/25 sezonunu 255 milyon dolarlık sofralık zeytin ihracatıyla geride bırakmıştı. Bu ihracat rakamı Türkiye açısından rekor olarak kayıtlara geçti.
1 Ekim 2025 tarihinde yeni heyecanlarla girdiğimiz 2025/26 sofralık zeytin ihraç sezonunda ilk ayda yüzleri güldüren bir ihracat performansı ortaya konuldu. Sofralık zeytin ihracatı yüzde 13’lük artışla 22 milyon dolardan 25 milyon dolara yükseldi.
Sofralık zeytin ihracatı 2024/25 sezonunun ilk ayında 8 bin 337 ton olurken, 2025/26 sezonunun ekim ayında 9 bin 484 tona yükseldi.
Siyah zeytin ihracatı yüzde 9, yeşil zeytin ihracatı yüzde 28 arttı
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre; siyah zeytin ihracatı yüzde 9’luk artışla 17,8 milyon dolardan 19,5 milyon dolara çıktı.
Yeşil zeytin ihracatıysa 2025/26 sezonuna daha başarılı bir giriş yaptı. Geçtiğimiz sezonun ilk ayında 4,2 milyon dolar olan yeşil zeytin ihracatımız bu sezonun birinci ayında yüzde 28’lik artışla 5,5 milyon dolara ulaştı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı sektöründe tek ihracatçı birliği konumunda.
EZZİB Başkanı Emre Uygun, sofralık zeytin ihracatında 2025/26 sezonunda Türkiye’nin hedefinin 300 milyon dolar olduğunu dillendiriyor.
Başkan Uygun sofralık zeytin ihracatında öne çıkan ihraç pazarları hakkında da şu bilgileri veriyor; “Almanya 6,6 milyor dolarlık tutarla ilk sıradaki yerini korudu. Irak’a ihracatımız yüzde 3’lük artışla 4,3 milyon dolara yükseldi. Romanya 2,7 milyon dolarla üçüncü sıraya yerleşti.
2025/26 sezonunun ilk ayında Türkiye; ABD, İngiltere ve Rusya’ya sofralık zeytin ihracatında önemli artışlar elde etti.
ABD’ye sofralık zeytin ihracatı yüzde 39’luk artışla 1 milyor 81 bin dolardan 1 milyor 501 bin dolara ilerlerken, İngiltere’ye sofralık zeytin ihracatı 295 bin dolardan yüzde 194’ük hızlı yükselişle 868 bin dolara fırladı. Rusya Federasyonu’na yapılan sofralık zeytin ihracatı yüzde 47’lik artışla 615 bin dolardan 902 bin dolara yükseldi. Türk zeytini 70 ülkenin sofralarını süsledi.
Türkiye’nin dört bir tarafında zeytin bahçelerinde hasat devam ediyor. Tüm üreticilere başarılı ve bereketli bir sezon diliyoruz.




























































