Dondurularak Kurutma (Freez Drying) yüksek kaliteli ürünler elde etmek için geliştirilmiş çok hassas bir kurutma işlemidir.
Dondurarak kurutulmuş gıdaların kökeni 15. yüzyıla İnka uygarlığına kadar gitmektedir. Yapılan kazılarda, yüksek rakımlı Machu Picchu dağlarındaki depolarda düşük ısı ile donan ürünler, düşük hava basıncı birlikte içerdikleri suyun yavaşça buharlaşması ile kurumuş ve çok iyi bir şekilde korunmuş olarak bulunmuştur. Tesadüf olarak kullanılan bu yöntemin bilimsel tanımlanması ise 1906 yılında Fransız Jacques-Arsene d'Arsonval tarafından yapılmıştır.
2. Dünya Savaşı sırasında kan ve kan ürünlerinin taşınması ve saklanması ihtiyacı duyulmasıyla gündeme gelen bu yöntem, daha sonra özellikle ısıya hassas olan biyolojik maddelerin taşınması ve saklanması yöntemi olarak kullanılmış, ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Dondurularak kurutmanın geleneksel saklama, koruma ve kurutma teknolojilerine olan üstünlükleri, bu yöntemin gıda endüstrisi tarafından kullanılmasına neden olmuştur.
Dondurarak kurutma (Freeze Drying), meyve ve sebzelerin ilk aşamada dondurulması daha sonra vakum kazanlarında düşük vakum altında içerdikleri suyun katı fazdan, buhar fazına geçirilmesi prensibine dayanmaktadır. İşlem düşük sıcaklık altında gerçekleştirildiğinden, gıda içeriğinde bulunan besin değerleri ve fiziksel özellikleri (tat, renk, koku, doku) büyük oranda korunur. Nem miktarı %4’ün altına indirildiğinden mikrobiyolojik aktivite tamamen durur. Özel paketlerinde açılmadan yıllarca normal oda koşullarında saklanabilir. Kullanım aşamasında çok kısa sürede orijinal formuna gelir ve doğal özellikleri korunmuş olarak tüketilebilir.
Dondurularak kurutulmuş gıdaların dünyadaki pazar payı her yıl %7,4 artmaktadır. Kuzey Amerika pazarı 2021 yılı içinde 66,5 milyar dolara ulaşmıştır. Kuzey Amerika, dünya pazarının %35 oran ile en yüksek payına sahiptir. %32 ile dondurularak kurutulmuş meyveler bu pazarda en yüksek paya sahiptir. Güney Amerika ve Asya Pasifik bölgesi en hızlı büyüyen pazarlardır.
2017 yılında Celal Bayar Üniversitesi Teknokent’te beraber görevli olduğum Doç. Dr. Bahhattin Akgül ile dünyadaki bu gelişmelerin ışığında Dondurularak Kurutma teknolojisinin potansiyelini ve fırsatlarını değerlendirmek amacıyla bir araya geldik. Bu düşünceyle makinelerin üretilmesini de kapsayan bir işletme projesini hazırladık. Proje, 2020 yılında TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) tarafından onaylandı. Almıla Gıda San. İth. İhr. Ltd. Şti bu tarihten itibaren tarih ve doğanın iç içe bulunduğu Egenin incisi Manisa ilimizde faaliyetlerine başlamıştır.
Bulunduğu konum nedeniyle Manisa tarih boyunca çok çeşitli uygarlıkların buluştuğu önemli bir il olmuştur. Tarihi önemi yanında, ulusal ve uluslararası ekonomik bir merkezdir. Coğrafi konumu nedeniyle ülkemizin en önemli tarımsal bölgesidir. Yaz-Kış yetişen sebze ve meyveler yılın her zamanı kaliteli ve bol olarak bulunabilmektedir. Tarımsal ürünlerin kaliteli üretilmesinin yanında, kaliteli ve katma değerli olarak pazara sunulmasının da önemli bilinmektedir.
Tarım potansiyelinin yeni teknolojiler kullanarak daha da verimli değerlendirileceği inancı ile yola çıkan firmamız, Dondurularak Kurutma (Freeze Drying) teknolojisinin kullanılmasında öncü firmalardan biri olmuştur. Geleneksel yöntemler ile yapılan kurutmaların olumsuz yönlerini tümüyle ortadan kaldıran bu teknoloji ile besin değeri ve fiziksel özellikleri korunmuş, güvenli ve sağlıklı gıda ürünleri üretilebilmektedir. Bu tarz kurutulmuş meyve ve sebzeler hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanılmadan doğal tazeliğini koruyarak hem bireysel kullanımda hem de gıda endüstrisinde tercih edilen ürünlerdir.
Amacımız, mevsiminde yetişen en kaliteli sebze ve meyveleri özenle seçip, özelliklerini kaybetmeden kurutarak ihtiyaç duyulduğunda aynı lezzet ve besin değerleri ile hiçbir katkı maddesi kullanmadan sunmaktır.
BRC Food ve ISO 22000 standartlarına göre hazırlanmış 700 m2 imalat ve depolama ve 1300 m2 açık alan toplam 2000 m2 olan tesisimizde, amaca uygun olarak farklı form ve ambalajlarda, sözleşmeli üretim, fason üretim, toptan veya perakende üretim yöntemleri ile hizmet vermekteyiz.