Türkiye, temmuz ayında 25,6 milyar dolarlık ihracatla aylık bazda en yüksek ikinci ihracatına imza atarken, Türkiye’nin ihracatında ilk 10 büyük pazarın 8’inde talep artışı yaşandı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat Pazarları İklim Endeksi temmuzda 52,2’ye yükseldi.
Endeks sonuçları ihracat pazarlarında talep koşullarının ılımlı şekilde iyileştiğine işaret etti.
Yılın kalan 5 aylık döneminde çarkların daha hızlı döneceğine işaret eden Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat Pazarları İklim Endeksi’nin Temmuz 2026 dönemi sonuçları açıklandı.
Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Temmuz ayındaki iyileşme son sekiz ayın en belirgin iyileşmesi olarak öne çıktı. Böylece ihracat pazarları iklimi Ocak 2024'ten bu yana kesintisiz olarak güçlendi.
Temmuzda Türk imalat sektörünün en büyük 10 ihracat pazarından sekizinde ekonomik aktivite arttı, yalnızca Fransa ve Polonya’da ekonomik aktivite geriledi.
Temmuzda Türk imalat sektörünün en büyük pazarı konumundaki Almanya’da üretim, ılımlı düzeyde de olsa son dört ayda ilk kez büyüme kaydetti. Birleşik Krallık ise yeniden genişlemeye geçti.
ABD’de ekonomik aktivitedeki büyüme son dokuz ayın en yüksek hızına ulaştı. İtalya’da büyüme son sekiz ayın en yüksek oranında gerçekleşirken, İspanya’da da güçlü seyrederek son bir buçuk yılın en yüksek hızında ölçüldü.
Romanya'da imalat sanayi üretimi, temmuzda 25 aylık daralma dönemine son verdi. Büyümenin hızlandığı diğer ekonomiler arasında Hollanda ve BAE de yer aldı.
Türk imalatçılarının en büyük 10 ihracat pazarı arasında yalnızca Fransa ve Polonya’da ekonomik aktivite geriledi. Öte yandan, her iki ülkede de düşüş hazirana göre hız kesti.
Anket kapsamında izlenen ekonomiler içerisinde en sert üretim daralması Mısır’da kaydedildi. Ancak söz konusu daralma, mart ayından bu yana en ılımlı düzeyde gerçekleşti. Buna karşılık, üretimdeki en hızlı artış ise Uganda'da kaydedildi. Bu ülkeyi Tayland ve Singapur yakından takip etti. Ancak üç ekonominin de Türk imalat sanayi ihracatındaki payı oldukça küçük durumda bulunuyor.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat Pazarları İklim Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türkiye'nin bazı ana ihracat pazarlarından gelen büyüme sinyallerinin, küresel ekonominin yılın ikinci yarısına olumlu başladığının işareti olarak yorumladı.
“Önemli ihracat pazarlarının çoğunda ekonomik aktivite temmuzda ya yeniden artışa geçti ya da önceki aya göre ivme kazandı. Bu gelişmeler, imalatçılara yeni iş almak açısından daha fazla fırsat sundu” tespitinde bulunan Harker, Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin devam eden belirsizliğin, önümüzdeki aylarda görünümün daha değişken olabileceğine işaret ettiği tespitinde bulundu.

































































