Birincisini geçen yılın Aralık ayının 13’ünde yaptığımız ve geleneksel hale getirmek istediğimiz Tire süt sempozyumunun ikincisi …
…sektör ile ulusal ve yerel basının ilgi odağı oldu. Salon birbirinden değerli konuşmacıları dinlemek için doldu. Sektörden birçok firma da stant açarak sempozyuma destek verdi. Böylece gelenekselleşme yolunda da önemli bir adım atılmış oldu. Yıllık 17 milyar litreye ulaşan ülkemiz çiğ süt üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun sütün başkenti İzmir’de üretildiği, bunun önemli bir kısmında da Küçük Menderes’in payının olduğu göz önüne alınırsa, süt sempozyumunun Tire’de yapılması herkes için keyifli oldu.
II. Tire süt sempozyumu 5 Aralık Perşembe günü Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Önemli miktarda süt işletmesinin olduğu, bir peynir altı suyu değerlendirme tesisinin de bulunduğu TOSBİ bu iş için biçilmiş kaftandı. Sempozyuma Tire belediyesi, meslek yüksekokulu, süt kooperatifi, organize sanayi bölgesi, gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ilçe müdürlüğü, ticaret odası, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği paydaş olarak katkı sağladı.
Sidas medya tarafından organize edilen sempozyumda iki oturum ve bir panel yer aldı. Bunların dışında Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nevzat Artık da Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun bu yıl Japonya’da yaptığı süt zirvesi hakkında bilgi verdi. Süt sektöründe mevcut durum, sektördeki teknolojik yenilikler ve uygulamaları ile sektörün sorunları ve çözüm önerileri etkinlikte konuşulan ana konulardı. Bu başlıklar altındaki iki oturum ve bir paneli gazeteci İsmail Uğural, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atilla Yetişemeyen ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi yönetti.
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Yusuf Güçer, Titan çiftliği sahibi Mehmet Doğan, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, Kromel Makina A.Ş. Ege, Akdeniz Bölge S&P Müdürü Basri Çalışkan, Aybak Natura Gıda Laboratuarı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Bakırcı, Baltalı Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Funda Özer Baltalı, Tetra Pak Süt Kategorisi Pazarlama Müdürü Nevra Tatargil, APV Hemisan Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Mümin, Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Mert, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak ve bendeniz oturumlarda ve panelde konuşmacı olarak yer aldık.
Bütün konuşmalar güncel ve etkileyici olmakla birlikte…
…özellikle son panelde, enteresan konuşmalar yapıldı. Ve dolayısıyla da ilginç tartışmalar ve diyaloglar yaşandı. Tartışmaların olması sempozyumun amacına ulaştığını gösteriyordu. Küresel iklim değişikliğinin süt sektörünün 2023 hedefini nasıl etkileyeceğinden belki de ilk kez bu sempozyumda bahsedildi. Sonuçta sempozyum bence amacına ulaştı.
Bir önceki yazımda II. Tire Süt Sempozyumunun sonuçlarını şimdiden görür gibi oluyorum diye yazmıştım. Şimdi gördüm.
Sağlıkla kalın.