İnsanlar için vazgeçilmez olan gıda ve gıdanın önemli bir bölümünü oluşturan süt üretiminin sürdürülebilir olması toplumların sağlığı ve geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. İşleme sektörünün yanı sıra sektörün hammadde ihtiyacını karşılaması nedeniyle yem ve hayvancılığın gelişimi ve sürdürülebilirliği de aynı derecede önemlidir.
Diğer sektörlere nazaran, üretim risklerinin daha fazla olduğu süt ve süt ürünleri sektörü; iklim şartları, küresel iklim değişikliği, çevre, enerji, tüketici tercihleri, hammadde maliyetleri, piyasa koşulları ve teknoloji düzeyi gibi parametrelerin etkisinde kalan dinamik bir yapıdır.
Bu nedenle yapılacak olan kongre, sempozyum, çalıştay gibi organizasyonlarla sektöre yönelik politika ve stratejilerin kısa ve uzun vadede oluşturulması ve güncellenmesi son derece önemlidir.
Bu amaçla 25-26 Nisan’da (Perşembe-Cuma) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonunda “2. Ulusal Sütçülük Kongresi (USKO 2019)” düzenlenecektir.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nün önderliğinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Tarım ve Orman Bakanlığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Süt Et ve Gıda Üreticileri ve Sanayicileri Birliği (SETBİR), Ambalajlı Süt ve Süt Sanayicileri Derneği (ASÜD), Ulusal Süt Konseyi (USK) ile Zootekni Federasyonu tarafından düzenlenecek olan kongre, süt bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler ile ülkemiz süt sektörünün küresel rekabette ve sürdürülebilirlikte başarılı olabilmesi için izlenmesi gereken stratejilerin tartışılacağı bir platform olacaktır.
Kongrede; süt bilimi, süt mikrobiyolojisi, fonksiyonel süt ürünleri, inovatif süt ürünleri, süt- sağlık ilişkisi, süt sektörü-kırsal kalkınma, küresel rekabette Türkiye süt sanayi, geleneksel süt ürünleri, organik süt ürünleri, küresel iklim değişikliği-süt sektörü ile süt endüstrisinde AR-GE yatırımları gibi konular tartışılacaktır.
Düzenleme Kurulu Başkanlığını bendenizin üstlendiği etkinlikte Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 21 kişi “Düzenleme Kurulu Üyesi” olarak görev almaktadır. Kongrede konuşulacak olan konular her biri kendi konusunda uzman olan 45 kişi tarafından değerlendirilecek ve bu kurul hangilerinin sözlü bildiri hangilerinin poster olacağına karar verecektir.
Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) da kongreye ilgi gösterdiğini sevinerek paylaşmak isterim. Bu bağlamda kongrenin açılış oturumunda IDF Başkanı Dr. Judith Bryans ve IDF Genel Direktörü Bayan Caroline Emond’un sözlü sunumları olacaktır
Kongrenin katılım ücreti oldukça düşük olup, bu düşük ücret karşılığında katılımcılar kongre çantası, öğle yemekleri, açılış kokteyli ve gala gecesi gibi etkinliklerden yararlanacaklardır.
Etkinlikte gezi programları da olacaktır. 27 Nisan Cumartesi günü biri Şirince-Selçuk-Efes-Meryemana-Kuşadası, diğeri de Alaçatı-Çeşme güzergahı olmak üzere iki gezi düzenlenecektir.
Ülkemiz Süt Sanayinin kongreye yakın ilgi göstermesi bizleri ayrıca sevindirmektedir. USKO 2019’da sanayi ve bilim insanlarının bir araya gelmesinin ayrı bir fırsat olacağını hatırlatarak; İzmir’in yaşanan en güzel ayı olan Nisan’da buluşmak dileği ile kongre düzenleme kurulu adına sevgi ve saygılarımı sunarım.
Görüşmek dileğiyle…