Aslında her zaman gündemimiz olan ancak son bir buçuk yıldır yaşadığımız pandemi süreci nedeni ile sonuçlarını çok daha yakından gördüğümüz zorlu bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Yasakların yumuşaması ile birlikte iş seyahatlerime tekrar başladım. Kerry Gıda bünyesinde yürüttüğüm Fırıncılık ve Şekerleme Ürünleri Teknik İş Geliştirme Yöneticisi olarak sorumlu olduğum Türkiye, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan bölgelerinde Kenya’dan Etiyopya ya farklı ülkeleri görmem nedeni ile pazar durumlarını gözlemleme ve yaşadığımız bu sürecin gıda ve içecek endüstrisine yansımalarını analiz etme fırsatı yakaladım.
Türkiye’de kadınların iş gücü ve birliği önemli
İtiraf etmeliyim ki yurtdışı seyahatlerim sırasında pandemi koşulları nedeni ile korkular ve kaygılar yaşadım. Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığım zorlukları ve korkularımı cesaretle güce çevirmek, onları bir büyüme fırsatı olarak görmemi sağlıyor. Gerek sosyal medya gerekse iş hayatında Türkiye’de kadınların yeteneklerine sahip çıkarak üstlendikleri sorumlulukları ve önderliğini yaptıkları projeleri görmek bana iş hayatımda ilham veriyor. Gıda ve İçecek sektörü olarak ülkemizde yaşadığımız hızlı sağlık ve dijital dönüşüm ürün ve hizmet örneklerindeki kadınların başarısına şahit olmak, birbirimizi besleyen bir yapının aynı zamanda dünyada da gıdaya öncülük ederek yaratıcı çözümler bulma konusunda da büyümemize katkı sağlayacağına inanıyorum.
Dünyanın gündemi belli
Bu süreçte başlıca sürdürülebilirlik ve gıda atığı konuları sektörde gündemlerimiz oldu. Global şirketlerden en küçük girişimcilere kadar hemen herkesin vizyonu daha sürdürülebilir bir dünya üzerine düşünerek çalışmalar, ürünler ve servisler yaratmak üzerine yoğunlaştı. Tabi bunun bizim bağlı olduğumuz iş kolundaki en önemli yansıması Gıda Atıkları üzerine oluyor. Üretimde verimliliği daha az enerji ve su sarfiyatı ile arttırma çalışmaları şöyle dursun, gıda atıklarını nasıl azaltırız ve dönüştürürüz sorusu bizi bireysel, kamusal ve kurumsal olarak sahip olduğumuz yetenek ve olanaklara yeni yaratıcı bakış açılarını sahiplenerek bakmamızı sağlıyor. Sözün özü bu işe hem kendimiz hem de yaşadığımız toplum ve dünya için önce bireysel sorumluluklarımızın farkına vararak ve girişimci kadınlarımızı destekleyerek başlayacağız.
“Sürdürülebilirlik ve gıda atığını azaltma konusunda öncü bir firmayız”
Kerry'nin önümüzdeki on yıl için vizyonunun bir parçası olarak, sürdürülebilir bir beslenme ile dünyayı korumak ve öncelikle insanların sağlığına katkıda bulunmak çok değerli. Kerry Gıda olarak global ölçekte ‘Beyond the Horizon’ sloganı altında Daha iyi bir insan, Daha iyi bir toplum ve Daha iyi bir gezegen başlıkları ile yürüttüğümüz çalışmalar ile 2030 yılı itibari ile gıda atığımızı 50% oranında azaltmayı ve 2 milyardan fazla insana sürdürülebilir beslenme sağlamayı hedefliyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini destekliyoruz. Hedef 2 (Sıfır Açlık), Hedef 3 (Sağlık ve Refah) ve Hedef 12 (Sorumlu Üretim ve Tüketim) ile sürdürülebilirlik alanındaki fırsatları değerlendiriyoruz, ve 2017 yılından beri BM Dünya Gıda Programı WFP’nın ortağı olarak çalışıyoruz.
Biz Türkiye olarak neredeyiz?
Türkiye’de pazarın ihtiyaçlarına cevap verecek yenilikçi çözümleri yaratmayı hedefliyoruz. Başta ekmek üretim sektöründe bu çalışmaları detaylı ve titizlikle yürütmek en büyük hedefimiz. Bağlı olduğum fırıncılık ürünleri kategorisinde yaptığımız çalışmaların üretici ve toplum tarafından olumlu sonuçlarını görmeye başlamak gerçekten sevindirici ve Türkiye’de bu farkındalığın toplumun her kesimine yansıdığını görmek ise gelecek için umut verici. Gıda ve İçecek sektörünün Tarım ve hayvancılığı teşvik eden, verimliliği ve atıkları dijital çözümlere dönüştürecek yaratıcı üretim düzenlemeleri yapması ile başarı bayrağını gelecek nesillere aktaracağına inanıyorum.
Daha iyi üretim, Daha iyi beslenme, Daha iyi Çevre, Daha iyi yaşam için aksiyonlarımız geleceğimizdir.