Covid 19 salgını bugüne kadarki bütün ezberleri bozdu. İnsanlığın farklı bir çağa girdiğini düşünüyorum. Dünya tarihinde bütün insanların evlere kapatıldığı, ülkeler arası ulaşımın kapatıldığı ya da çok zorlaştığı bir dönem olmadı. Virüs nedeni ile alınmak zorunda kalınan önlemler her şeyi değiştirdi.
İnsanlık topyekûn hijyen kavramı ile tanıştı, tanışık olanlar önemini bir daha anladı. Maskenin önemini anladık mesela, meğer maske takınca nezle grip gibi hastalıklarda yayılamıyormuş, Ya da kolonya dökme alışkanlığımız ne güzel bir alışkanlıkmış, El temizliğini anladık, meğer elden ne kadar virüs bakteri bulaşma riski varmış, Bildiğimiz beyaz sabunun tam bir virüs savar olduğu öğrendik, ellerimizi 2 dakika sabunlu tutunca virüsün yağlarının çözülüp pasifize olduğunu öğrendik.
Dokunduğumuz yerlere dikkat etmeye başladık, alışveriş yaparken ambalajsız gıdaların ne derece risk oluşturduğunu anladık, Ambalajın önemini anladık. Covid-19 öncesi tek kullanımlık ambalajlara karşı savaş açılmıştı, 7. Kıta plastik atıklar görselleri televizyonlarda dönüyordu, Covid le bir anda her şey tersine döndü, şimdi toplu yemek yenen yerlerde tek kullanımlık plastik çatal kaşık bardak var. Yerine bir şey koyabilen veya itiraz edebilen var mı? yok.
Geri kazanım çocukluk döneminde öğretilmeli
Devletler toplumu eğitip, geri dönüşümü, sadece plastik değil, bütün geri kazanılabilir atıkları geri kazanmayı daha çocukluk döneminde öğretmeli, bunun bir milli servet, dünya kaynağı olduğunu anlatmalı, çevresini temiz tutan, kendine, çevresine-doğaya saygılı, döngüsel yaşam ve ekonomiyi anlayan bir toplum yetiştirmelidir. Böylece, kimse sigarasını, eskimiş koltuğunu, eski araba lastiğini, eski elbisesini, ayakkabısını, konserve kutusunu yani işine yaramayacağını düşündüğü her şeyi sağa sola atmaz. Döngüsel yaşamı anladığı zaman havasını, suyunu, gereksiz tarım ilaçları, tarım arazilerine imar yapmayarak gıdasını korur. Cahil toplumlara, cahil insanlara özgüdür zaten etrafını kirletmek, ırmağa denize plastik atık atanlar acaba sadece plastik mi atıyorlar, mesela plastik atıklar arasında yüzmeye çalışan balık rahat nefes alabiliyor mu? Ağır metaller, deterjan kimyasalları, tarım ilaçları başka neler var acaba? Musilaji Marmara denizine plastikler mi yaptı? Bu problem 25 kuruş verilerek çözülecek bir problem değildir. Doğaya verilen her zararın geleceğimize verilen bir zarar olduğunu anlarsak her şey kolay çözülür.
Hiç bir plastik poşet, veya ambalaj kendini ırmağa, denize, bir ormana, sokağa atamaz. Bunu yapan insandır. Şimdi bir ambalaj, hatta plastik canavarı yaratılmaya çalışılıyor olmayan trafik canavarı gibi.
Bir markete gidildiğinde ürünlerin ambalajlarının çoğunlukla plastik olduğu görülür. Nedeni çok basit, en ekonomik çözümdür. 20 mikron 1kg filmle 5000 adet gofret paketleyebilirsiniz. İşlevi ve performansı kıyasladığında yerine koyabilecek bir şey yoktur. Gıda da kullanılan plastikler karbon ve hidrojenden oluşan polimerlerdir. Gıdaya temasa uygundurlar. Bilinen bir zararları yoktur. Bunlar zaten devlet kurumları, uluslararası kurumlar ve laboratuvarlar tarafından denetlenmektedir.
Plastik mevcut üretimi itibari ile petrol kökenlidir. Şekerden bio polimer olarak da üretebilirsiniz, Ama petrol daha ucuzken neden insanlar şekerden pahalı bio plastik kullansın? Plastik yerine kâğıt kullanılması ağaç katliamı, su katliamı doğa katliamıdır, o ölçüde dünyada orman yoktur zaten. Cam veya demir daha fazla enerji, yakıt kullanılarak üretilmektedir. Yani karbon salınımı açısından da plastik en iyi çözümdür.
Plastik yüzde 90 ithal edilen bir malzemedir
Toplumun, devletlerin plastiğe sahip çıkması, geri dönüşümü desteklemesi, toplanan plastik atıkların ayıklanabilenlerin ayıklanması, ayıklanamayanların piroliz ile geri dönüştürülmesi en akla yatkın çözümüdür. Türkiye için plastik yüzde 90 ithal edilen bir malzemedir, Dövizin arttığı bu dönemde plastiğe sahip çıkmamak insanların bindiği dalı kesmesi ile aynı şeydir.
Fitpak olarak ana işimiz gıda ambalajı üretmekdir. Et, süt, peynir gibi hassas ürünlerin ambalajlarını yapıyoruz, Ürüne uygun, son kullanıcının beklentilerine uygun ambalaj malzemesi üretme gayretindeyiz, Ürün ve ambalaj bilimini yakından takip ediyoruz. Dünyadaki teknolojiyi yakından takip ediyor, en iyi hammadde üreticileri, en iyi makine üreticileri ile çalışıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı müşterilerimize ihtiyaçlarına uygun ambalaj tasarımları üretimleri yapıyoruz.
İkinci fabrikamızın inşaatı devam etmekte olup, önümüzdeki sene sonuna kadar devreye almayı planlıyoruz.
Saygılarımla