Bizim için para ikinci plandadır diyen Apv Hemisan yöneticisi ve firma ortağı Emine Mümin: “Ticarette önce dostluk ve dürüstlüğe önem veriyoruz ve firmalar arası sinerjiye çok inanıyoruz”dedi. Hayata pozitif bakmayı ilke edinen Emine Mümin ile hem iş hem de İzmir’i konuştuk.
Food Sektör: İş hayatına nasıl başladınız?
Emine Mümin: Şirkete çalışmam için davet edildiğimde hemen kabul ettim. Süt sektöründe dünyaca tanınan bir markanın Türkiye temsilciliğini almıştık. Eşim İsmail Mümin işin teknik kısmını ben ise idari ve finans yönünü yönetiyorum. Çalışmak hoşuma gidiyor ve benim için çalışmak bir ibadet gibidir. Eğitimli insanlarla ve çoğunluğu mühendis olan bir ekiple çalışıyoruz. Hem para kazanıp hem de keyif aldığım için işimi seviyorum.
“Personel alımında pozitif olanları tercih ediyoruz”
Food Sektör: Personel alımında nelere dikkat ediyorsunuz?
Emine Mümin: İş alımlarında kişilerle ön görüşme yapıyorum. İş görüşmesinde maaş konuşmam. İlk önce maaş konuşanlarla yolumuz pek buluşmuyor. Bizim için pozitif enerji çok önemli. İşe alacağımız kişilerin dışa açık ve pozitif olmalarına dikkat ediyoruz. Personel memnuniyetine önem veriyoruz. Tabi ki yabancı dil bilen hatta iki yabancı dil bilenler tercihimiz oluyor.
Food Sektör: İzmir hayranı biri olarak, İzmir hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Emine Mümin: İzmir benim için önemli ve güzel bir şehir. Ben burada doğup büyüdüğüm için biraz İzmirlilik yapıyorum. İzmir için çalışan elini taşın altına koyan kişileri seviyorum. İş ilişkilerimizde İzmir firmalarını tercih ediyoruz. Nakliyeden reklama, hammadde alımından, farklı çözüm ortaklıklarına kadar hemen hepsini İzmirli firmalardan oluşturmaya çalışıyoruz. Bence İzmirlilik önemli, İzmir’in ayrı bir havası var ve havasından mı suyundan mı bilmiyorum insanı kendine bağlıyor. İzmir’i her açıdan ileride görmek istiyorum. Limanımızın daha da büyüyüp ihracat rekorları kırmasını istiyorum.
Food Sektör: Yerel yönetimler konusundaki görüşünüz nedir?
Emine Mümin: İzmirli pek çok firma İstanbul’a veya çevre illerimize taşınıyor. Yerel yönetimler İzmir firmalarının önünü açmalı. Ulaşım, liman ve Sanayileşmek için yerel yönetimlerin desteği çok önemli. Belediyelerimiz seçildikten sonra siyaseti bırakmalı o şehrin gelişmesi ve kalkınması için çaba sarf etmelidirler. Yerel yönetimler merkezi yönetim ile işbirliği yapmalıdır. Bu onları küçültmez tam tersine yüceltir. İzmir sanayisinin gelişmesi buradaki firmaların da gelişmesini sağlar.
Food Sektör: Kalite konusunda neler söylemek istersiniz?
Emine Mümin: Tüketicilerimiz her geçen gün daha fazla bilinçleniyor. Ülkemizin gelir düzeyi arttıkça kaliteye verilen önemde artıyor. Daha öncede belirttiğim gibi artan tüketici bilinci ve yapılan bilinçlendirme kampanyaları neticesinde tüketicilerimiz her geçen gün daha fazla bilinçleniyor ve bunun doğal sonucu olarak da beklenen ürün kaliteleri artıyor.
“İzmir’in büyümesi ve gelişmesi beni memnun ediyor”
Food Sektör: İzmir Fuarcılığı konusunda neler söylemek istersiniz?
Emine Mümin: Fuarlar çok önemli. Apv Hemisan olarak İstanbul fuarlarının yanında İzmir fuarlarına mutlaka destek veriyoruz. 23-26 Ekim’de İzmir’de düzenlenecek Foodex Gıda ve Teknolojileri Fuarına özel tasarım standımız ile katılıyoruz. Burada İzmir firmaları da elini taşın altına koymalıdır. Her firma İzmir’de kendi alanı ile ilgili fuarlara katılarak destek vermelidir. Yeni fuar alanı umarım İzmir fuarcılığına ciddi katkılar sağlar. Fuar alanı ürün sergilemenin yanında görsel olarak da cezbedici olmalıdır. Foodex fuarına özel stant tasarımımız ile katılacağız. Çünkü İzmir’e ve İzmir ticaret hayatına önem veriyoruz. Bu konuda yıllardır reel sektöre hizmet veren Food Sektör Dergisi’ninde İzmir ticari hayatına önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. Yayın grubu olarak yaptığınız Süt Sempozyumları ve faaliyetleriniz ile İzmir dostu olduğunuzu biliyorum. İzmir Foodex Fuarının ziyaretçi sayısının daha fazla olması için tüm Türkiye’deki çalıştığımız firmalara davetiye gönderdik. Güzel bir fuar olacağına inanıyorum. Hiçbir şey insana altın tabakta sunulmaz, onun için bu fuar için hep beraber mücadele vereceğiz. İzmir güzel bir şehir ama ticaret yapmak için gittikçe zorlaşan şartları da mevcut. Ama elimizi taşın altına koyacağız.
Food Sektör:Türkiye ekonomisinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Emine Mümin: Eşim Batı Trakyalı olduğu için Yunanistan’a sık sık gidiyoruz. Ülkemizin son yıllardaki imajı ile artık Yunanistan’a alnımız dik gidiyoruz. Eskiden Yunan gümrüğünde Türklere olmadık zorluklar çıkarıyorlardı ama şimdi neredeyse ayaklarımızın altına kırmızı halı serecekler. Tüm Avrupa’da Türk imajının düzeldiğini ve itibarının arttığını görüyorum.
Çevremizdeki ülkelerdeki karışıklıkların biran önce bitmesi gerekiyor. Ortadoğulu insanlar oldukça şaşkın vaziyettedir. Biraz kendilerine gelirlerse ülkemiz ekonomisi de daha gelişecek ve ticari hayatımız ve ihracatımız artacak. Bu durumda Türkiye’yi hiç kimse tutamayacak. Ortadoğu’daki savaşları Türkiye’nin önüne koyulan bir engel olarak görüyorum. Bu engeller kalktığında Türkiye ekonomik zıplamayı gerçekleştirecektir.