Türkiye’nin ilk yerli sermayeli meyve suyu ve önde gelen içecek markası Dimes, 2016 yılında 30 Milyon TL düzeyinde gerçekleşen ihracatını, 2017 yılında 40 milyon TL düzeyine çekmeyi hedefliyor. Dimes’in ihracat gerçekleştirdiği yüze yakın ülke arasında İngiltere, Almanya ve Hong Kong başı çekiyor.
Türk portakalından üretilen yüzde 100 meyve suyu, katma değerli ihracat
Dimes Grup CEO’su Ozan Diren, katma değerli ihracatla tarım ekonomisine katkı yapmanın öncelikleri arasında yer aldığını belirtti ve şöyle konuştu: “Hayata Baş Bak felsefemiz, işimizle ilgili tüm tercihlerimizi ve kararlarımızı doğrudan etkilemektedir. Mucizesine inandığımız meyvelerin yurt içinde ve ihracat pazarlarımızda her an her yerde tüketilebilir olabilmesini sağlayan ürünlerimizle kazandığımız ticari başarıyı, tarım sektörüne ve ülkemize sağladığımız katma değerle ölçüyoruz. Türkiye'de yerli portakallardan %100 ve sıkma meyve suyu üreten ilk firmayız. Bunun için Aydın üretim tesisimizde özel bir üretim hattı kurduk.”
Katkısız ürünlerle rekabet avantajı
Kanada’dan Kamboçya’ya farklı coğrafyalarda, farklı önceliklere sahip tüketicilere hitap ettiklerini dile getiren Diren, “Sağlıklı yaşam bilinci tüm dünyada yükseliyor. Bu doğrultuda, dünyanın dört bir yanında farklı damak tatlarına tüketicilerin katkısız ürünlere gösterdiği ilgi artıyor. Örneğin katkısız sıkma meyve suyu bugün ABD ve Kanada pazarında yükselen bir trend. Daldaki meyveye en yakın meyve suyu olan Dimes Moments Sıkma ürünlerimizle Kuzey Amerika’da büyük başarılara imza atıyoruz. Avrupa’da ise, şeker kullanımına hassasiyet ve bu yöndeki regülasyonlar, katkısız ürünlerimizin öne çıkmasına yardımcı oluyor. Sıkma ürünler, İngiltere’de de giderek büyüyor. Fidandan ürüne kaliteyi güvence altına alan dikey entegre üretim sistemimiz ve katkısız yüzde 100 meyve suyu ürünlerimizle, dünya sathında ihracat pazarlarında rekabet avantajı kazanıyoruz. Böylece ülkemizin tarım ürünlerini katma değere dönüştürüyoruz” dedi.
Türkiye’nin nar suyu, dünyanın yeni gözdesi olabilir
Dünya çapında sıkma ürünlere ve yeni lezzetlere artan ilginin, büyük bir potansiyel oluşturduğunu söyleyen Diren, sözlerine şöyle devam etti: “Dimes’in kurucu ilkeleri arasında bereketli topraklarımızın ve çiftçinin emeğinin ürünü meyvelerin, ülkemiz ekonomisine ve insanlığa değer sunması var. Meyve suyuna dünyada artan ilgi, bu açıdan önemli bir potansiyel. Dimes Premium yüzde 100 Nar suyu ürünümüz, farklı ihracat pazarlarımızda büyük ilgi görüyor, bir trend olma yolunda ilerliyor. Katma değerli nar suyu ihracatı, bu değerli ürünün ülkemize ekonomik fayda sunmasını sağlayabilir.”
Afrika’da Dimes, kalite güvencesi
Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 10’nun Afrika ülkelerine gerçekleştiğini belirten Ozan Diren, Dimes markasının bu pazarda sadece Kuzey Afrika ülkelerinde değil, Gabon, Gana, Cibuti de dahil birçok farklı ülkede var olduğunu dile getirdi. Diren, “Afrika’da tüketiciler, geçmiş deneyimlerinin de etkisiyle kalite konusunda çok hassaslar. Toplumlarda kaliteli ürünlere büyük bir eğilim var ve Dimes meyve suyunda bir kalite simgesi olarak görülüyor” dedi.
Uzak Doğu’da rekabet zorlu, potansiyel yüksek
Dimes, ihracatının yüzde 26’sını, en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkeden biri olan Hong Kong’un yanı sıra Japonya, Çin, Hong Kong, Malezya ve Filipinler’i de içine alan Uzak Doğu pazarına gerçekleştiriyor. Japonya’ya, ülkenin güçlü ekonomik dinamiklerinin de etkisiyle, yılda yaklaşık 60 milyar dolar düzeyinde gıda ithalatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Ozan Diren, Uzak Doğu pazarını şu sözlerle değerlendirdi: “İşimize ve hayata farklı bakış açımızın kaynağı Doğaya ve İnsana Saygı ilkemiz, bu coğrafyada güçlü şekilde karşılık buluyor. Bu bölgedeki tüketiciler ve iş ortaklarımız, ürün kalitesini ve üretici felsefesini ince eleyip sık dokuyarak uzun uzun düşünüp karar veriyorlar. Öte yandan, onların güvenini kazanabilirseniz ve bu güveni sarsmadan sürdürebilirseniz, potansiyel çok büyük. Ürünlerimiz tüketicilerin ağız tadına, ürün kalitemiz ve felsefemiz de onların akıllarına ve kalplerine hitap ediyor. Sağlığı ve doğallığı, yaşam tarzlarının merkezinde tutan Uzak Doğulular, hayata bizim gibi başka bakıyorlar. Yüzde 100 meyve suyu ürünlerimize artan tüketici ilgisi, bu ortak noktamızdan kaynaklanıyor.” dedi.
Kişi başına gelir 32 bin dolar, okullarda Dimes elma suyu dağıtılıyor
Dimes’in bir diğer önemli ihracat pazarı da, 1,5 milyonluk nüfusuna rağmen yaklaşık 32 bin ABD Doları düzeyindeki kişi başı geliriyle dikkat çeken küçük ada ülkesi Trinidad Tobago. Bu ülkenin, okullarda öğrencilere sağlıklı meyve suyu dağıtımı programı yürüttüğünü dile getiren Diren, “Katkısız yüzde 100 Elma Suyu ürünümüz, Trinidad Tobago’da öğrencilere dağıtılıyor. Bu ülkeye yüksek ihracat hacmimizin bir kısmı buradan geliyor” dedi.
Almanya’dan myanmar’a fuarlara Dimes damgası
Dünyanın dört bir yanında bir Türk markası olarak tüketiciye ulaşan Dimes, gıda sektörünün farklı ülkelerdeki önemli fuarlarında da ülkemizi temsil ediyor. Dimes’in 2017 yılında fuarlara katıldığı ülkeler arasında Almanya, Japonya, İtalya, Kanada, Dubai (B.A.E.), Endonezya, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayland, Vietnam ve Myanmar da yer alıyor.