Tire Organize sanayi Bölgesi Konferans Salonunda 5Aralık 2013 Perşembe günü Süt Sempozyumu düzenlendi. İkincisi düzenlenen Sempozyum dolayısı ile süt sektörü Tire’ye akın etti.
Özellikle süt üreticisi ve teknolojisi üreten firmaların yoğun ilgisi ile karşılaşan sempozyum geleneksel olarak düzenleniyor. Düzenleme Komitesi Başkanlığını Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Harun Uysal’ın üstlendiği sempozyumda, süt işletmelerinin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Süt işletmeleri, mandıra sahipleri ve yöneticilerinin katıldığı sempozyumda, Türkiye süt sektörü analizi, Gıda güvenliği açısından çiğ süt kalitesi, Süt sektöründe örgütlenme modeli, Süt işleme tesislerinde modernizasyon ve yenilikler, Süt ürünlerinde aflatoksin ve antibiyotik konuları konunun uzmanları tarafından masaya yatırıldı.
“ Yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalı”
Sempozyumun öğleden sonraki panel bölümünde konuşan Tire Süt Koopeartifi Başkanı Mahmut Eskiyörük; “Türkiye sütçülüğünde yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalıdır. Süt sektörünün ülkemizin kırsal alanında oluşturduğu ekonomik canlılık, sanayi ve ticarete sağladığı katma değer ile gıda sektörü içindeki en önemli unsur haline gelmiştir. Türkiye'de süt üretimi son 10 yılda yüzde 70 artış göstermiştir. Bu tabloda yüzde 10'luk üretim payı ile İzmir Türkiye'nin süt başkentidir. Okul sütü ve süt kuzusu gibi projeler İzmir’in Türkiye genelindeki olumlu imajıdır"şeklinde konuştu.
Tire için bu sempozyum büyük şans diyen Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof Dr Harun Uysal; “Meslek Yüksek Okulu ve Sidas Organizasyon ile birlikte bölgemizdeki süt işletmelerini bir araya getirerek süt sektörüne katkı sağladığımıza inanıyorum. İzmir Türkiye süt üretiminde birinci sıraya yerleşti. Bölgemizdeki ciddi anlamdaki süt ve süt ürünleri üretiminin uluslararası standartlara getirilmesi ve gerekli koşulların sağlanması için bu tür sempozyumların önemli olduğuna inanıyorum. Başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. Sempozyumumuza destek olan tüm katılımcılarımıza verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ederim”dedi.
Sempozyumu Tire Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda ev sahipliği yaparak desteklediklerini söyleyen TOSBİ Yönetim Kurulu başkanı Kosat Gürler ise; “TOSBİ’de süt işletmelerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduk. Süt sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerini konuştuğumuz sempozyuma Türkiye’nin her yöresinden katılımlar olması bizleri sevindirdi. Tire gibi süt üretiminde ve işlenmesinde önemli paya sahip ilçemizde yapılması bizim gibi süt işletmelerini onurlandırmıştır”dedi.
Belli aralıklarla süt sempozyumları düzenlediklerini söyleyen Süt Sempozyumu Organizyon firması yetkilisi ve Sidas Tanıtım Genel Müdürü Şakir Sarıçay ise; “Daha önce organize ettiğimiz üç süt sempozyum başarılı geçti. Bu dördüncü sempozyuma da başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’den katılımcılar oldu. Ülkemizin süt konusunda önemli kurum ve iş adamları bu sempozyumda bulustu.”dedi
Tetra Pak Süt Grubu Müdürü Nevra Tatargil’in ambalajlı sütün önemini anlattığı Süt Sempozyumuna başta Küçükmenderes bölgesi olmak üzere, Tire, Ödemiş, Bayındır,Torbalı, Beydağ, Kiraz ilçeleri ile İstanbul, Ankara, Adana, Sakarya, Burdur, Aydın, Manisa, Bursa ve pek çok ilimizden firma ve kişiler katılarak görüş alışverişinde bulundular.