Aydın’ın merkez Çiftlik köyünde ilkokulu bitirince bir soğuk demirci ustasının yanına ‘Eti de kemiği de senin’ diye verilen ve şirketimizi Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından biri haline getiren amcam Polat Makina Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat’tır diyen Polat Makina Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Polat ile hem Polat Makinayı hem de geleceğe yönelik projelerini konuştuk.
Food Sektör: Polat Makine’nın kuruluşu ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Lütfi Polat: Aslında bütün aile şirketlerinde öykü aynıdır. Her şey küçük bir atölyede başlar, ardından üretim gelir, bunu, büyüme ve yeni şirketler izler. Ancak İbrahim Polat tarafından temelleri Aydın’da atılan Polat Makina’nın öyküsü biraz farklı. Azimle beslenen, emekle yükselen, teknolojiyle güçlenen 38 yıllık bir başarının öyküsü bizimkisi.
Polat Makina’yı kuran kişi amcam Polat Makina Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat’tır. Aydın’ın merkez Çiftlik köyünde ilkokulu bitirince çiftçi olan dedem tarafından bir soğuk demirci ustasının yanına ‘Eti de kemiği de senin’ diye veriliyor amcam ve asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Bir yıl hem sanayiyi tanıyor, hem soğuk demirciliği öğreniyor. Ama öğrenmeye olan açlığı, hep daha iyisini yapma arzusu onu yeni arayışlara sevk ediyor. Soğuk demir işinin dışında ne yapabilirim diye gezinirken sanayi sitesi içinde, çırçır makinası yapan bir ustayı gözüne kestiriyor, “bu işi de öğrenmeliyim” diyor ve kolları sıvıyor. Burada 8 yıl kalarak teknik resim okumasını öğreniyor. Sanayide devam ederken gelen celp kararının ardından askere giden amcamı döndüğünde yeni maceralar bekliyor.
İlk kontinü zeytinyağı makinasını üretiyor
Askerde kişiliği ve kararları tam olarak oturan amcam artık öğrendiklerini sergileyecek bir yer arayışına giriyor ve babam Mustafa Polat’ın marangoz atölyesinin bir köşesinde kendine bir alan oluşturuyor. Polat Grup şirketlerinin temeli işte o “ 4,5 metrekarelik” alanda 3 şubat 1978 yılında atılıyor.
Çevresindekilerin yaptığı işe güveni sonucunda siparişler arka arkaya geliyor, kısa sürede 4,5 metrekarelik dükkanı 20 metrekareye çeviriyor, yeni şeyler üretip kazancı arttıkça hırsları daha da kamçılanıyor ve 1980 yılında 40 metrekarelik atölyesini kiralıyor amcam. 1980-82 yılları arasında Çelik Konstrüksiyon, çatı, bina işleri yapmaya başlıyor.1982 yılında kente ilk kontinü sistem zeytinyağı makinasının gelmesiyle hayatı tamamen değişiyor
İtalyanlar şaşırıyor
Gördüğü teknoloji karşısında hayranlığını gizleyemeyen amcam İbrahim Polat “bende yapmalıyım “ diyor ve çevresindekilerin alaycı bakışlarına aldırış etmeden kolları sıvıyor. Parasının yettiği ölçüde 15 gün içerisinde aynı makinayı yapıyor. Kurulum için gelen İtalyan gördükleri karşısında şaşkına dönüyor, amcamı azmi konusunda takdir ediyor.
1982’den 1992’ye kadar, kendini ve teknolojisini sürekli geliştiren dekantör ve seperatör hariç diğer üniteler üzerinde çalışmalar yapan İbrahim Polat 10 yıl sonunda yaptığı birikimle 17 takım makinasını yapıyor. Hemen belirteyim o makinalar halen fabrikamızda çalışmaktadır. İlk üretimimiz olan ve bizim 1 no’lu makina diye adlandırdığımız makinalar fabrikamızın gurur abidesi olarak durmaktadır
61 ülkeye ihracat
İşte 1978 yılında küçük bir soğuk demir atölyesinde başlayan bu hikaye bugün, 700’e yakın çalışanla, farklı ürün yelpazelerinde, yurt içi ve yurt dışında toplam 12 şirketle, 5 kıtada 61 ülkeye yapılan ihracatla, yaklaşık 60.000 metrekare arazi üzerinde devam ediyor ..
Food Sektör: Polat Grup bünyesinde bulunan şirketler ve üretimi yapılan ürünler hangileridir?
Lütfi Polat: Polat Grup 4’ü yurtdışında 8‘i yurtiçinde olmak üzere 12 şirketi bünyesinde barındırmaktadır. Bu şirketler şunlardır : Yurt İçinde; Polat Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kontinü sistem zeytin sıkma tesisleri, prina işleme tesisleri, süt temizleme ve krema separatörleri, endüstriyel dekantörler ve separatörler üretmektedir. Polat Grup redüktör A.Ş. Redüktör üretmektedir. Aykutsan Oluklu Mukkavva Aydın Kutu ve Ambalaj San. Tic. A.Ş. Oluklu mukavva, karton üretimi yapmaktadır. IMS Ticari İşlemler A.Ş. Oya fidancılık A.Ş. Faaliyet alanı Tarımsal aktivitelerdir. Süzgün Yağ Ltd Şti. zeytinyağı üretimi gerçekleştirmektedir ve Polat Tarım Ltd. Şti. Zeytinyağı üretimi ve ihracatı yapmaktadır.
Yurtdışı firmalarımız ise: 2012 yılında Yunanistan’da kurulan Polat Group A.E, 2013 yılında Fas’ta kurduğumuz Polat Sarl ile 2014 yılında Almanya’da kurduğumuz PGR GMBH ve İtalya’daki Polat Italıa Group SRL şirketlerimizden oluşmaktadır.
Food Sektör: Hizmet verdiğiniz sektörler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Lütfi Polat: Başta zeytinyağı kontinü sistemleri olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Dolayısıyla hizmet verdiğimiz sektörlerde bu bağlamda farklılık göstermektedir. Farklı alanlara hitap eden dekantörler, seperatörler ve proses üniteleri üretmekteyiz. Makinalarımızla hizmet verdiğimiz sektörlere gelince 1993 den beri zeytinyağı üreticilerinin eski ve düşük verimli zeytin işleme sistemlerinden kurtularak modern yüksek verimlilikte, yüksek kalitede zeytinyağı elde edilmesi sağlayan kontinü sistem makinalar üretmekteyiz. Bunun dışında süt fabrikalarının beklentilerini karşılayacak şekilde güvenlik, verimlilik ve kaliteden ödün vermeden düşük maliyetlerle mandıralarını modernize etmesine olanak sağlayacak krema ve temizleme seperatörleri, endüstriyel alana hitap eden susuzlaştırma ve arıtma, maden, petrol, gıda sektörüne hitap eden dekantör ve seperatörler üretmekteyiz
“Üretimde standardizasyon ve kalite güvencesi esastır”
Food Sektör: Ürünlerinizin kaliteleri hakkında neler söylemek istersiniz?
Lütfi Polat: Polat Makina ürün ve hizmet kalitesinden ödün vermemeyi kendine prensip edinmiş bir şirkettir. 40 yıllık istikrarlı başarı grafiğimizin ardında yatan en büyük neden de budur. Müşterilerimizin bize ve ürünlerimize duyduğu güvenin değeri hiçbir şeyle ölçülemez. Üretimde standardizasyon ve kalite güvencesi esastır. Ulusal ve uluslararası standartlardaki gelişmeler yakinen takip edilmekte ve bu gelişmelerin de ötesine geçmek yani kalite güvencesinde önder olabilmek için çalışılmaktadır.
Food Sektör: Makinalarınızı kullanarak üretilen ürünlerde ürüne ve işletmeye sağladığınız fayda nedir?
Lütfi Polat: Dilerseniz bu soruyu daha net anlaşılması adına kategorilere ayıralım. Olaya zeytinyağı açısından bakacak olursak. Biz zeytinyağı makinalarımızla üreticimize şöyle bir garanti veriyoruz. Daha fazla verim, daha az enerji sarfiyatı, düşük bakım maliyeti. Dolayısıyla makinalarımızdan yararlanan zeytin üreticisi sofralara ulaşan kaliteli zeytinyağını Polat Makina kontinü sistemleri sayesinde elde ediyor.
“Makinalarımızla sıkım yapan zeytinyağı firmaları ödül alıyor”
Müşterilerimizin özel istekleri doğrultusunda 2 veya 3 faz olarak dizayn edilebilen sistemler 5 ton/gün’den 500 ton/gün kapasiteye kadar zeytin işleme özelliğine sahiptir. Sadece bu yıl makinalarımızla sıkım yapan “Zeytin Seli Firması” zeytinyağı üreticisi için anlamı büyük olan zeytinyağı madalya ödüllerinde 3 altın madalyanın sahibi oldu. Bu firmanın dışında Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 9. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı yarışmasında İpek-Su Ticaret, Oliva Gıda, Gizem Yağ Sanayi ve Murat Zeytinyağı gibi firmalarda makinalarımızla sıkım yaparak “zeytin Oscarları” diye bilinen ödüle layık görülerek kalitelerini tescillendirdi.
“Süt ve krema seperatörlerimiz son teknoloji”
Süt ve krema seperatörlerinde süt üreticilerinin beklentilerini karşılayacak şekilde güvenlik, verimlilik ve kaliteden ödün vermeden düşük maliyetlerle mandıralarını modernize etmesine olanak sağlayan makinalar üretiyoruz. Seperatörlerimiz sayesinde sütün içerisinde kalan yağ oranını %0,05 düşürerek sütü işleyen firmaların en yüksek verimi elde etmesini sağlamaktayız
Üretmiş olduğumuz seperatörlerimizde uygulamış olduğumuz son teknoloji sayesinde sütün yapısal özelliklerini koruyarak proses esnasında oluşabilecek riskleri minimize etmiş durumdayız.
Endüstriyel alanda ise işletmeye sağladığımız yarar, üretim atıklarının değerli hammaddelerinin düşük yatırım ve işletme maliyetleriyle geri kazanılması ve yenilenebilir olmayan atıkların çevreye zarar vermeden ekonomik olarak bertaraf edilmesini sağlamaktır.
Ar-Ge önemli
Food Sektör: Ar-Ge projeleriniz ve geliştirilmiş yeni ürünleriniz nelerdir?
Lütfi Polat: Uzman kadromuzun Araştırma Geliştirme (Ar-ge) çalışmaları tüm hızıyla devam etmekte, inovatif çalışmalarla farklı tiplerde santrifüj dekantörler,seperatörler tasarlamakta ve üretmektedir. Ayrıca kurduğu tesisleri kendi geliştirdiği bilgisayar otomasyonlarıyla desteklemektedir. Son olarak tamamıyla Polat Makina Ar-Ge çalışmasının bir sonucu olan 500 ton/gün kapasiteli çevreye duyarlı yeni nesil dekantörümüzü zeytinyağı ve teknolojileri fuarı “Olivtech” de İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı açılışla üreticinin beğenisine sunduk.
Food Sektör: Polat Makina ürünlerini yurt içi ve yurt dışı rakiplerinden ayıran özellikler nelerdir ?
Lütfi Polat: Ürünlerimizi rakip firma ürünlerinden ayırt edecek en az sekiz özellik sayabilirim. Bunlar; yüksek son ürün kalitesi, yüksek performans/fiyat oranı, yüksek ekipman kalitesi, uzun yıllar boyunca kullanılabilirlik, kolay ve hızlı kurulum, düşük enerji tüketimi, düşük yedek parça maliyeti ve hızlı teslim ve düşük bakım maliyetidir.
Food Sektör: Redüktör, zeytinyağı ve süt makinalarınızla kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?
Lütfi Polat: Polat Grup olarak 61’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkeler arasında özellikle Almanya ve İtalya konusunda dikkatinizi çekmek isterim. Bir zamanlar özellikle zeytinyağı teknolojileri konusunda örnek aldığımız bu ülkelere artık Polat Grup olarak bizler ihracat yapmaya başladık. Yani ülkemizdeki yabancı firmaların egemenliğini kırarak, teknolojimizi Avrupa’ya kabul ettirmiş olduk.
Food Sektör: Yurtdışındaki oluşumlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Lütfi Polat: ilk yurtdışı şirketimizi 2012 yılında Yunanistan’da açtık İkinci şirketimizi Eylül 2014’te Almanya’da kurduk .2013 yılında Fas’tan gelen yoğun talepleri karşılamak üzere Polat Sarl’yi kurduk. Son şirketimizi ise özellikle santrifüj teknolojileri konusunda dünyada önemli bir yere sahip İtalya’da Polat Italıa Group adı altında 2014 yılında kurduk. İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Enolitech Fuarı”na katılan ilk Türk firması bizdik. Oradaki standımıza olan yoğun ilgi bizi bu kentte de bir fabrika açmaya yöneltti.
“Her yıl pek çok fuara katılıyoruz”
Food Sektör: Yurtiçi ve yurtdışında özellikle takip ederek katıldığınız fuarlar hangileridir?
Lütfi Polat:Polat Makina Olarak yurt içi ve dışında her yıl pek çok fuara katılıyoruz. Zeytin Yağı Sektöründe; Expolıva–İspanya, Medfood–Tunus, Sıam–Fas, Fıa–Cezayir, La Mezıa Terma–İtalya, Olıvtech–Türkiye fuarlarına standlı katılım gerçekleştiriyoruz. Süt Sektöründe se; Anuga–Almanya, Gıda-Tek Türkiye, Foteg-Türkiye ve Foodex-İzmir fuarlarına katılıyoruz. Dekantör Uygulamalarında ise; Ifat– Almanya, Ecomondo–İtalya, Ifat Eurasıa–Türkiye fuarlarına katılarak makinalarımızı tanıtıyoruz.
“Geleceği geleceğe bırakmamak için gelecek şimdi”
Food Sektör: Gelecekte Türkiye ve Dünya’daki yerinizi nasıl görüyorsunuz?
Lütfi Polat: Röportajımızın başında da söylediğim gibi Polat Makina azimle beslenen, emekle yükselen, teknolojiyle güçlenen bir şirket. Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Polat’ın da hep dediği gibi bizler “geleceği geleceğe bırakmamak için gelecek şimdi” prensibini hayat felsefemiz olarak benimsemiş durumdayız. Yöneticisi, mühendisi, ustabaşı, işçisiyle birbirine sımsıkı kenetlenmiş kocaman bir aileyiz. Bizi biz yapan değerlerin başında bu gelir. Sektörde karşılaştığımız her yeni talep, bizler için ancak yaratıcı ve yenilikçi bir akılla çözülebilecek benzersiz sınavdır.
Teknolojideki ilerlemeler devam ettikçe ve bizdeki bu yaratma azmi sürdükçe ufkumuz çok açık. “Gideceğiz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin hiçbir önemi yoktur”. Biz gittiğimiz yeri çok iyi biliyoruz geldiğimiz yeri unutmadan. Dünya’daki yerimiz konusuna gelince biz çoktan o pastadan bize düşen dilimi aldık. Ortaya muhteşem bir eser çıkardık. Polat Makina bir “dünya markasıdır”. Bunda 40 yıllık emek ve alın terinin yadsınamaz katkısı söz konusudur.
Polat Makina’dan ilkler
Polat Makina 2005 yılında Türkiye'nin ilk full otomatik Süt Seperatörünü 20 ton/saat üretti. İlk maden dekantörü ve Türkiye Petrollerinin ilk yerli endüstriyel dekantörü Polat imzasını taşımaktadır. İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Enolitech Fuarı”na katılan ilk Türk firması da Polat makinadır