İzmir Medya Platformu Üyeleri ile Mesir şenlikler öncesinde bir araya gelerek bu yıl 479'.cu gerçekleştirilecek olan Manisa Mesir Şenlikleri ve bu yıl yapılacak olan programlar hakkında açıklamalarda bulunan Manisa’yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği başkanı Ufuk Tanık Derneklerinin Türkiye’de örneği olmayan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade ederek “Derneğimiz Manisa’yı ve mesir geleneğini tanıtma amacıyla kuruldu ve 60 yıla yakın bir zaman bu amaç doğrultusunda çalışmalar yapıyor. Derneğimiz hem ulusal hem de uluslararası platformlarda Manisa’yı tanıtırken coğrafi kültürel zenginliğimizi de gözler önüne seriyor. Bu sene 479'uncusunu kutlayacağımız mesir festivali renkli görüntülere sahne olacak. Mesir, Manisa ile özdeşleşmiş durumda olan kültürel bir ürünümüz ve yüzyıllardır devam eden geleneğin güçlü bir şekilde tanıtılması gerekiyor” dedi.
Şehrimize katma değer sağlıyoruz
Manisa’yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği başkanı Ufuk Tanık, mesir şenliklerinin Manisa özelinde Türkiye’nin tanıtımına önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek “coğrafi ve kültürel zenginliğimizi gözler önüne seriyor. Manisa’yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneğinin ticari yönüyle ön plana çıkan bir dernek değildir. Biz Mesir macununu 12 ay boyunca kendi imalathanemizde 20 çalışan arkadaşımızla birlikte üretiyoruz. Bu üretimle birlikte aynı zamanda o şehre bir katma değer kazandırıyoruz. Tamamıyla kurumsal bir yapı altında yıl içinde vatandaşlara mesir macununu ulaştırıyor, istihdam sağlıyor, devletimize vergi ödüyoruz. Saçtığımız mesirin bile devletimize vergisini ödüyoruz.Buradan kazandığımız paranın tümünü başta mesir festivali olmak üzere Manisa’nın tanıtımı için amacına uygun olarak Manisa’ya aktarıyoruz” dedi.
Mesir çayı ve mesir lokumu ürettik
Mesir macunun 500 yıllık tarihi olduğunu aktaran Tanık, derneğin mesir çayı ve mesir lokumu ürettiğini belirterek “biz dernek olarak geleneğe en yakın mesir macununu üretiyoruz. Yüzde yüz şekerden, içinde hiçbir yabancı madde olmayan ve 41 baharata sadık kalınarak yapılan bir ürün. Bir geleneği yaşatıyorsanız açıkçası ürünle oynanmasına karşıyım” diyerek ürünü çeşitlendirdiklerini belirtti.
UNESCO kültürel miras listesine aldı
Tanık, Manisa Mesir Şenliklerinin UNESCO tarafından 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesine alındığını ve Türkiye'nin en büyük festivalleri arasında yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 479’uncu kez gerçekleştirileceklerini açıkladı.
6 ton mesir saçılacak
Ufuk Tanık, "Manisa Valisi, başta olmak üzere, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı, Şehzadeler Belediye Başkanı, Manisa Turizm İl Müdürü ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek biz yalnız değil, bir bütün olarak birlikte komite olarak hareket ediyoruz" dedi.
Program hakkında da bilgiler veren Tanık, "Büyük coşkuyla kutlanan festivalde bu sene 24 Nisan'da Kibariye, 26 Nisan'da Fettah Can ve 27 Nisan'da da Serkan Kaya'nın Cumhuriyet Meydanı'nda konser vereceğini 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'yla birlikte festival haftasının başlayacağını duyurarak festivalde 28 Nisan Pazar günü tarihi Sultan Camii kubbe ve minarelerinden 6 ton mesir macununun halka saçılmasıyla festival sona erecek" dedi.
Komite temsili daha geniş olmalı
İzmir Medya Platformuna Manisa Mesir Şenliklerinin tanıtımı için gösterdikleri duyarlılığa teşekkür eden Manisa Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu tanıtımların ülkemiz içinde önemli olduğunu dile getirdi. İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan'da, Manisa Mesir Şenliklerinin dünyada bu kadar uzun süre kesintisiz devam eden az bulunur bir gelenek olduğunu ve ülkemiz içinde önemli bir tanıtım fırsatı sunacağını belirterek, tanıtım komitesinin daha geniş tutulması ve bunun bölgeye ülkeye mal edilmesinin önemli olduğunu kaydetti, Kaplan, İzmir medya Platformu olarak tarihi ve kültürel mirasımıza her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.