Hommak A.Ş. Gıda Sektörünün, (özellikle süt ve süt ürünleri, meyve suyu, sirke, sıvı yağ, çikolata, domates ürünleri, vb.) yanı sıra İlaç, kozmetik ve kimya sektörü, maden ve petrol sektörü ve diğer endüstriyel sektörlere yönelik değişik kapasite ve basınçlarda Yüksek Basınçlı Homojenizatör, Pistonlu Pompa, Dolum makinesi, Ricotta System ve High Shear Mixer (Yüksek Parçalayıcı Mikser) makinaları üretiyor. Hommak A.Ş. yaptığı Ar-Ge ve Mühendislik yatırımları ile son yıllarda Dış Ticaret hacmini büyük oranda arttırarak satışının %90’ını 6 kıtada 60’dan fazla ülkeye gerçekleştiriyor.
Firma Avrupa Birliği Ülkeleri, Ortadoğu Ülkeleri, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Balkan Ülkelerinde yıl içerisinde 10’dan fazla sektörel fuar katılımı gerçekleştirerek, Ar-Ge ve mühendislik alt yapısı ile üretmiş olduğu yenilikçi ve rekabetçi ürünlerini global yatırımcılar ile buluşturuyor.
Yüksek kapasiteli süt işletmeleri için ‘Hommak Y-HM200’ yeni model homojenizatör
Yüksek kapasiteli süt işletmeleri için ‘Hommak Y-HM200’ homojenizatörü ürettiklerini söyleyen Hommak AŞ Fabrika Müdürü Engin Yetik: “Yüksek basınçlı homojenizatörlerimizin daha geniş müşteri kitlesine hitap edebilmesi için 20 Lt/h ile 30.000 LT/H kapasite aralığında 2000 bar basınç değerlerine çıkabilecek 8 farklı kapasiteye sahip modellerimiz ile müşterilerimize hizmet sunmaktayız.
2018 yılında Pilot Tesislere ve Laboratuvar Ölçekli işletmelere hizmet sunması amacı ile tasarlanan ve üretimi yapılan 4. jenerasyon C ve S serisi makinelerimiz değerli müşterilerimize başarı ile hizmet sunmaktadır. Bu modellerimizin sırası ile kapasiteleri şöyledir; C serisi 100 LT/H ve S serisi 500 LT/H.
2018 yılındaki başarılı AR-GE ve Mühendislik çalışmalarımızın devamı sürecinde 2019 yılında da Hommak Y-HM200 yüksek basınçlı homojenizatörümüzün üretimi, test çalışmaları ve yüksek kapasiteli süt işleyen süt işletmelerinin kısa sürede bünyesinde yer almıştır. Bu Modelimizin kapasitesi kullanılacak akışkan ürünün yoğunluğu, sıcaklığı, aşındıcılık seviyesi ve partiküllerin parçalanması için gereksinim duyulan basınç değerleri göz önüne alınarak 15.000 lt/h ile 30.000 lt/h aralığında değişmektedir.”dedi.
Homojenizasyon Prensibi nedir?
Homojen olması istenilen akışkan ürün, valflerin bulunduğu bölgeye yüksek basınç ve düşük hız ile girer. Akışkan ürün ayarlanabilen valf ve valf yatağı arasından geçiş yapar. Valflerin yer aldığı bu bölgeden geçişi sırasında ani hız artışı ve buna bağlı olarak akışkanın üzerine uygulanan basınçta düşüş gerçekleşir. Yoğun enerjinin açığa çıkması Türbülansa ve lokalize basınç farkına neden olur ki bu basınç farkı partiküllerin parçalanmasını sağlar. Homojen hale getirilmiş akışkan ürün, çarpma halkasına çarparak, devam eden sistem için uygun basınçta sistemi terk etmektedir.
“Özel üretim makinemiz Ricotta System”
Hommak tasarımı ve üretimi olan R-HM10 Ricotta System Makine Modelimiz ile süt ürünleri uygulamalarında sektörün ihtiyaç duyduğu Lor peynirinin değerlendirilerek yüksek proteinli çeşitli peynir üretimlerinde kullanılmasını sağlamaktadir diyen Engin Yetik: “ Süttün bünyesinde yer alan kuru madde miktarını göz önüne aldığımızda yaklaşık %26-27’sini süt proteinleri oluşturur. Süt proteinlerinin de büyük bir kısmı yapılarında vücut tarafından sentezlenemeyen dolayısıyla gıdalarla dışarıdan alınmaları gereken “Elzem Amino Asitleri” bulunmaktadır. Bu Proteinler Kazein ve Serum proteinleri olmak üzere 2 ana grup altında toplanır. Vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunmaktadır.
Kazein süt proteinlerinin yaklaşık %80’ni oluşturur. Genel peynir üretim aşamasında bu kazein proteinleri Peynirin kendi bünyesinde kalırken geriye kalan kısma ise Süt Serumu denir ve içerisinde yaklaşık % 0.7 oranında protein bulunur. Toplam süt proteinlerinin %20’ni oluşturan bu proteinlere serum proteinleri veya peynir üretimi sırasında peyniraltı suyunda kaldıkları için peyniraltı suyu proteinleri adı da verilir.
Serum proteinleri, biyoaktif özellikteki birçok protein ve peptidleriiçermektedir. Serum albümini, immunoglobulinler, proteoz-peptonlar, laktoferrin, laktoperoksidaz ve büyüme faktörleri fizyolojik aktiviteye sahip olan proteinlerdir.
Hommak tasarımı ve üretimi olan R-HM10 Ricotta System Makine Modelimiz ile süt ürünleri uygulamalarında sektörün ihtiyaç duyduğu Lor peynirinin değerlendirilerek yüksek proteinli çeşitli peynir üretimlerinde kullanılmasını sağlar. Bunun yanı sıra olgunlaşmış bazı peynir türlerinin Ricotta sisteminden geçirilerek sürülebilir kıvamda peynir oluşturulmasında kullanılmaktadır.
Yurtiçi ve yurtdışında üretim alanı le ilgili pek çok fuara katılan Hommak A.Ş. 23-26 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Tüyap Fuar alanında düzenlenecek Food Tech Eurasia fuarına da katılarak yeni ürünlerini tanıtacak.