“Avrupa’ya ihracatımız sürekli hale gelecek”
12 yıl önce İzmir’de kurulan Galetaş Gıda 2019 yılını ihracat yılı ilan etti. Farklı Avrupa ülkeleri ile ihracat konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten Galetaş Gıda Genel Müdürü Alaattin Duran: “ihracata çok önem veriyoruz. Avrupa’ya ihracatımız önümüzdeki dönemde sürekli hale gelecek. Yurtiçi piyasasındaki başarımızı yurtdışında da gerçekleştirmek istiyoruz. Daha önceleri Almanya, İngiltere ve Azerbaycan’a dolaylı ihracatımız vardı. Ancak şimdi firma olarak doğrudan ihracata başladık. İlk ihracatımızı Avrupa’nın en batısındaki ülke olan İspanya’ya gerçekleştirdik ve bununla gurur duyuyoruz. İspanya’ya önümüzdeki dönemde daha fazla miktarda ürün göndereceğimizi umuyorum. Çünkü kalitemizi gören firmalar ve tüketiciler her zaman taleplerini artırmışlardır. İsrail ve Amerika firmaları ile galeta ürünlerimizin ihracatı için görüşmelerimiz devam ediyor.”dedi.
Yurtiçi piyasayı ihmal etmiyoruz
Türkiye’deki müşterilerimizi ihmal etmiyoruz diyen Galetaş Gıda Genel Müdürü Alaattin Duran: “Yurtiçi piyasasındaki başarımızı yurtdışında da sürdürmek istiyoruz. Ancak yurtiçi pazarımızı ihmal etmeden ve müşterilerimize mağduriyet yaşatmadan dengeli bir satış taktiği izliyoruz. Galeta unu ihracatımızı artırmayı planlıyoruz ama halihazırdaki yurtiçi müşterilerimizi de koruyoruz. Üretimimizin oransal olarak belli kısmını ihraç ederken iç piyasadaki müşterilerimizin ürünlerini zamanında yetiştirmeye devam edeceğiz.”dedi.
Helal sertifikamız Gimdes’ten
Gimdes Sertifikasyon firmasının Helal Gıda Sertifikasına sahip olduklarını söyleyen Alaattin Duran: “ Ülkemizde Helal Gıda sertifikası konusunda en hassas firmalardan biri olan Gimdes ile çalışıyoruz. Gimdes sertifikayı hak eden firmaları sürekli denetliyor ve kontrol ediyor. Onun için Helal Gıda Sertifikası konusunda Gimdes ile devam ediyoruz. Tüm dinler için uygun ürün üretiyoruz. Hatta, talebimiz olmadan ABD’li bir Koşer Sertifikası veren bir firma gelip bizi denetledi ve olumlu rapor verdi. Tamamen katkısız ürün üretiyoruz. Türkiye’de malesef Helal Gıda konusu yeterince anlaşılmadı. Helal Gıdaya para verecek firma ve müşteri kitlesi gerçek anlamda oluşmadı. Helal Gıda sertifikası özellikle ihracat esnasında isteniyor. Bazı yabancı ülke firmaları özellikle bu sertifikanın olmasını şart koşuyor. Türkiye’de helal gıda oturacak ama biraz daha zaman alacak. Firmalarımız da sürekli kazanma hırsı olduktan sonra helal olmayan katkıları kullanabilirler. Firmamız helal ve kaliteli Gıda üretimini amaç edinerek çalıştığı için emin adımlarla ilerliyoruz.”dedi.
“Kaliteli hammaddeyi ‘Has Un’dan alıyoruz”
Kaliteli hammadde kullanıyor ve eğitimli bir ekiple çalışıyoruz diyen Duran: “Galetaş Gıda olarak en kaliteli undan üretim yapıyoruz. Unumuzu İzmir “Hasun”dan alıyoruz. Hasun fabrikası firmamıza özel katkısız, miktar ve tonaj garantisiyle un üretiyor. Hasun Gıda Sanayi kurulduğu 1974 yılından bu yana Ege Bölgesi’nde değirmencilik sektörünün önde gelen kuruluşudur. Hasun fabrikasında el değmeden üretilen ve otomatik makinelerle el değmeden paketlenen unlar Galetaş üretin tesislerine ulaşmaktadır. Helal Gıda sertifikasına sahip olan Hasun fabrikasında üretilen unlar, mevcut laboratuvar ve deneme fırınlarında kontrol edilip üretim tesislerimize gelmektedir. Böylesine yüksek teknolojilerle donatılmış bir fabrikadan aldığımız hammadde ile biz de üstün kaliteli galeta unu üretiyoruz. Bize kaliteli un sağlayan Hasun firması sahiplerinden Hasan Sepil ve Satış Müdürü Süleyman Ersoy beylere çok teşekkür ederim.
Üretimde hammadde ve kaliteli ürün üretmek oldukça önemli bir konudur. Kaliteli bir ürünü de ancak eğitimli, tecrübeli ve kaliteli personel ile yapabilirsiniz. Firmamızda üç gıda mühendisi çalışıyor ve kalitemiz gıda mühendisleri kontrolü altındadır. Gıda Mühendislerimiz Seçil Küçükyaşar, Gülşah Kızılalp ve Betül Başak hanıma firmamıza ve ürünlerimize değer kattıkları için minnettarım. Deneyimli mühendislerle çalışmak ürün kalitemizi de artırıyor.”şeklinde konuştu.
Gıdanın geri dönüşümü olmaz
Her türlü hurdanın geri dönüşümü düşünülebilir fakat gıdanın asla geri dönüşümü olmaz diyen Alaattin Duran; “Geri dönüşüm galeta unu bayat ekmekten kızartma yolu ile yapıldığı için gıda zehirlenmelerine sebep olur ve kanser riski taşır. Bayat ekmekten geri dönüşüm galeta unu kullanılarak yapılan ve nihai tüketiciye sunulan her türlü gıda maddesi de maalesef bu risklerin taşınmasına yardımcı olur ve yapılan mamuller son kullanım ömürlerini doldurmadan yeşillenmeler, küflenmeler ve bozulmalar olur. Firmalar katkı kullanmayı maharet sanıyor ve malesef kaliteli ürün yaptıklarını sanıyorlar. Günümüzde neredeyse her evde 1-2 kanser hastası bulunuyor ve bu tür gıdalar ile 3. hasta hazırlanıyor. Ekmek buğdayın en son halidir. Artık bundan sonra sağlık açısından her türlü riski taşır. Her türlü hurdanın geri dönüşümü düşünülebilir; fakat gıdanın asla geri dönüşümü olmaz. Biz geri dönüşümsüz galeta unu üretmemize rağmen piyasada geri dönüşümlü ürün üreten firmalara ile rekabet halindeyiz. Buna bir önlem alınması gerekiyor.”dedi.
Sanayicilik bir gönül işidir
Sanayicilik bir gönül işi olduğunu belirten Galetaş Gıda Genel Müdürü Alaattin Duran sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayicilik meşakkatli bir iştir. Kim çalışır, tabiki para kaybetme korkusu olan kişi çalışır. Sanayici bu ülkenin bel kemiğidir. Kaliteli üretim ve ihracat ülkemizin kalkınmasında yegane yoldur. Biz Galetaş Gıda olarak kalitemizden taviz vermeden çalışmaya devam edeceğiz.”