Tetra Pak İzmir Fabrikası, “Dünya Standartlarında Üretim” (WCM) programını yürürlüğe koyduğu 1999’dan bu yana Japonya Fabrika Bakım Enstitüsü’nden (JIPM) aldığı ödüllere bir yenisini ekledi. Fabrika, 2015’te aldığı ‘İleri Seviye Özel Ödülü’nün ardından şimdi de ‘Toplam Üretken Bakım (TPM) Programı’ kapsamında üretim mükemmelliği alanında dünyanın en önemli ödülü olarak kabul edilen “Dünya Klasmanında Mükemmellik Ödülü”ne layık görüldü.
Japonya Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM) tarafından 1971 yılından bu yana verilen “Toplam Üretken Bakım” (TPM) Ödülleri, üretim yönetimi mükemmellik arayışında en iyi yöntem olarak geniş çevrelerce kabul görüyor. Tetra Pak İzmir Fabrikası, Tetra Pak'ın tüm dünyadaki fabrikaları arasında bu ödülü alan ikinci, dünya genelinde ise kazanan 22. fabrika oldu. İzmir Fabrikası daha önce de JIPM Mükemmellik Ödülü (2003), Süreklilik Ödülü (2007), Özel Ödül (2011) ve İleri Seviye Özel Ödülü (2015) almaya hak kazanmıştı.
Tetra Pak Türkiye’de 1972 yılından bu yana faaliyetlerine ve yatırımlarına aralıksız devam ediyor. 10 milyar paketi aşan kapasitesi ile Tetra Pak İzmir Fabrikası, 20 farklı ambalaj ürünü üretiyor. Fabrikada 2017 yılında üretilen 8,2 milyar paketin yüzde 50'si, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında 36 ülkedeki müşterilere ihraç edildi.
Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Nejat Çalışkan ve Tetra Pak İzmir Fabrikası Direktörü Selami Ulusoy, ödül vesilesiyle fabrikada düzenledikleri basın toplantısında Tetra Pak Türkiye’nin üretim çalışmaları, hedefleri ve İzmir fabrikası hakkında bilgi verdi.
Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Nejat Çalışkan, şirketin 400’ün üzerinde çalışanı, İzmir Fabrikası, Bursa ve İstanbul ofisleri ile Türkiye’deki 45. yılını doldurduğunu hatırlattı. Çalışkan, Tetra Pak İzmir Fabrikası’nın aldığı Mükemmellik Ödülü’nde ekibin hem en yüksek standartlarda operasyonel performans ve sürdürülebilirliği korumak hem de Tetra Pak müşterilerinin olağanüstü kalitede ürünler almalarını sağlamak için gösterdiği yoğun çabanın etkili olduğunu belirtti. İzmir’in Tetra Pak’ın global tedarik zinciri ağı için stratejik bir yer olduğunu vurgulayan Çalışkan, "Tetra Pak olarak sadece son beş yılda Türkiye’de 60 milyon Euro'nun üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlar müşterilerimiz için de daha kısa tedarik süresi, daha düşük üretim ve lojistik maliyetleri ile daha yüksek rekabet gücü anlamına geliyor. Bu sayede Türkiye gıda işleme ve paketleme endüstrisine ve Türk ekonomisine önemli katkı sağlıyoruz. Gelecekte de özellikle dijitalleşme ve yeni teknolojiler başta olmak üzere Türkiye’deki yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
Tetra Pak İzmir Fabrikası Direktörü Selami Ulusoy da "Tetra Pak Türkiye olarak Dünya Klasmanı Mükemmellik Ödülü yolunda son adımı 2015 yılında aldığımız ‘İleri Seviye Özel Ödülü’ ile atmıştık. İzmir fabrikamız 2016 yılında da dünyanın farklı yerlerindeki 32 Tetra Pak fabrikası arasından ‘Yılın Fabrikası’ seçildi. Japonya Fabrika Bakım Enstitüsü’nün son olarak bizi layık gördüğü ‘Dünya Klasmanında Mükemmellik Ödülü’ ile ödüllerimize bir yenisini eklemekten gurur duyuyoruz. Tetra Pak İzmir Fabrikası olarak yetkin ekibimiz ve sunduğumuz en iyi kalitede ürün ve hizmetler ile müşterilerimize en üst seviyede hizmet vermeye devam etmek istiyoruz" diye konuştu.
Geniş ürün portföyü ve 10 milyar paket üretim kapasitesi ile Türk ekonomisine büyük katkı
Tetra Pak’ın Türkiye’de son beş yılda gerçekleştirdiği yatırımlar, ürün yelpazesini genişletmesine ve daha önce ithal edilen farklı paketleri Türkiye’de üretebilmesine olanak verdi. Bugün Türkiye’de 20 farklı ürün üretebilen şirket, ürünlerin müşterilere teslim süresini de 1 aydan 1 haftaya indirdi. Yatırımlar sonucunda üretim kapasitesi de 10 milyar paketin üzerine çıktı.
Bölge Üssü Türkiye: İzmir’den 4 kıtada, 36 ülkeye ihracat
Tetra Pak, İzmir’den 4 kıtada aralarında Şili, Çin, İzlanda, hatta Tanzanya gibi ülkelerin bulunduğu 36 ülkeye ihracat yapıyor. 2017 yılında Tetra Pak İzmir Fabrikası’nda üretilen 8,2 milyar paketin yüzde 50’si ihraç edildi. Tetra Pak İzmir Fabrikası, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ege Bölgesi'nde en çok ihracat gerçekleştiren şirketleri ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirilen “İhracatın Yükselen Yıldızları” ödüllerinde 2016 ve 2017 yıllarında iki kez üst üste “Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründe en fazla ihracat gerçekleştiren firma” ödülüne layık görüldü.
Japonya Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM) Hakkında
· Japonya Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM), Toplam Üretken Bakım’ı (TPM) ilk olarak 1971 yılında tanıttı. O tarihten bu yana TPM, üretim yönetimi mükemmellik arayışında en iyi yöntem olarak geniş çevrelerce kabul gördü.
· 1999 yılından bu yana World Class TPM Ödülü’nü 8'i Japonya'da olmak üzere tüm dünyada yalnızca 22 fabrika aldı.
· İzmir fabrikası, Tetra Pak'ın ambalaj malzemeleri fabrikaları arasında JIPM'den bu en üstün ödülü alan ikinci fabrika oldu.
· Bir fabrikanın faaliyetlerinin sonuçlarını değerlendiren JIPM ödül sistemi; mükemmellik, istikrar, özel, gelişmiş özel ve Birinci Sınıf (World Class) olmak üzere beş farklı seviyede ödül veriyor. Bir fabrikanın birinci seviyeden en üst seviyeye yükselmesi ortalama 10 yıl kadar sürüyor.
· JIPM ile iş birliğine 1999 yılında başlayan Tetra Pak İzmir Fabrikası, ilk JIPM Mükemmellik Ödülü’nü 2003 yılında aldı.
Tetra Pak ve Yatırımları
· Tetra Pak Türkiye’de 1972 yılında kuruldu.
· Türkiye’de 400’ün üzerinde çalışanı, İzmir’de üretim tesisi, Bursa ve İstanbul ofisleri bulunuyor.
· Türkiye’de son 5 yılda 60 milyon Euro’un üzerinde yatırım gerçekleştirildi.
· Üretim kapasitesi 2015 yılından itibaren 10 milyarın üzerinde pakete ulaştı.
Üretim ve İhracat
· 2017 yılında üretilen 8,2 milyar paketin yüzde 50’si ihraç edildi.
· 4 kıtada 36 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat yapılan ülkeler arasında Şili, Çin, İzlanda, hatta Tanzanya gibi ülkeler bulunuyor.
· Tetra Pak İzmir Fabrikası, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ege Bölgesi'nde en çok ihracat gerçekleştiren şirketleri ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirilen “İhracatın Yükselen Yıldızları” ödüllerinde 2016 ve 2017 yıllarında iki kez üst üste “Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründe en fazla ihracat gerçekleştiren firma” ödülüne layık görüldü.
Sürdürülebilirlik
· Türkiye’de içecek kartonlarının geri dönüşümüne 1995 yılında başlayan Tetra Pak, 25 yıldan bu yana 8 milyarın üzerinde Tetra Pak paketinin geri dönüştürülmesine katkı sağladı.
· Yenilenebilir kaynaklardan gelen malzemeleri kullanmayı tercih eden Tetra Pak, yüzde 100 yenilenebilir ambalaj hedefine doğru çalışmaktadır.
· Ambalaj malzemelerinin yaklaşık yüzde 75’i kartondan oluşuyor. Bu doğrultuda Tetra Pak, ormanların ve çevrenin korunması yönündeki çabaların tüketici tarafından da desteklenmesi amacıyla, tüketicilerini FSC™ (Orman Yönetim Konseyi) etiketli karton ambalajlar ile buluşturuyor.
· İzmir fabrikası çevre konusunda çalışmalarını elektrik tüketimi, doğalgaz tüketimi, geri dönüşüm oranı, gömüye giden atık, su tüketimi ve uçucu organik bileşen (UOB) salınımları olmak üzere altı performans kriteri ışığında sürdürüyor.
· Tetra Pak İzmir Fabrikası, 1999 - 2017 yılları arasında karbon salınımını yüzde 56, milyon standart paket başına enerji tüketimini yüzde 34 ve yine milyon standart paket başına su tüketimini yüzde 41 oranında azalttı.
· Tetra Pak İzmir Fabrikası, 2016 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistem sertifikası ve Yeşil Ofis (WWF) sertifikası aldı.