Tarım gazetecilerini ve yazarlarını bir araya getiren tek dernek olan TAGYAD (Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği), ticari bir amaç gütmeden Türkiye’deki nişasta sektörünü temsil eden çatı kuruluş olan NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği), 4 Kasım’da Ankara TZOB Otel'de düzenlenen etkinlikte önemli bir buluşma gerçekleştirdi. Amacı iki kurum arasındaki iletişimi arttırmak, tarım gazetecilerinin nişasta konusunda NİSAD’a kolay ulaşmalarını sağlamak ve ortak projelerde iş birliğine gitmenin yollarını açmak olan toplantılarda gün boyu süren konuşmalar yapıldı, söyleşiler gerçekleşti.
NİSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Başaran ve TAGYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural’ın açılış konuşmalarıyla başlayan ve her iki kurumdan toplam 44 üyenin katıldığı etkinlikte nişasta sektörü masaya yatırıldı. Gündemdeki konular arasında Türkiye’de mısır tarımı ve sürdürebilirlik, nişasta ve nişasta bazlı şeker üretimi, nişasta sanayiinde inovasyon, sürdürülebilir gelecek için nişasta bazlı yenilikçi üretim ve ürünler, tarıma ortak katkı için iki kurum arasında iş birliği olanakları vardı. Organizasyon gün sonunda gerçekleşen soru-cevap, dilek ve temennilerle sona erdi.
Türkiye’de mısır tarımı ve sürdürebilirlik hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu dünyada tarımın stratejik önemine dikkat çekerek “Nişasta sanayiinin de ana hammaddesi olan mısırın çok verimli bir bitki ve birçok alanda kullanılabilir olması değerini daha da artırıyor. Türkiye dünyada mısır üretiminde ilk 20’de yer almamasına rağmen verimlilikte 1 ton ile dünya ortalamasının yaklaşık 2 katı üzerindedir. Mısır tarımındaki yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalar da mısır çiftçisinin daha verimli çalışmasını sağlıyor” dedi.
Katılımcılara nişasta ve nişasta bazlı şeker konusunda bir sunum yapan NİSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Başaran, üretim sürecinden bahsetti. Başaran “Mısırın atığı yok, mısırı her türlü kullanabiliyoruz. Bir nişasta fabrikası kullandığı hammaddeye 20 kata kadar değer katabiliyor.” sözleriyle dikkat çekti.
Konuşmasında nişasta sanayindeki yenilikleri aktaran Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sertaç Özer ilginç açıklamalar yaptı. Özer “Nişasta sektöründe hammaddelerin sadece %1’inden daha azı değerlendirilmemekte olup halen üzerinde çalışılan çok sayıda “yeşil teknolojili kimyasal” bulunmaktadır. Çok geniş üretim entegrasyon olanağı bulunan nişasta sektörüne buzdağının görünen kısmından diğer bir ifade ile “sadece nişasta-glukoz-fruktoz” üçlemesinden bakmak doğru yaklaşım değildir.” diye konuştu.
Buluşmanın önemli konularından biri de tüm dünyada gündemden düşmeyen sürdürülebilirlikti. Sürdürülebilir Gelecek için Nişasta Bazlı Yenilikçi Üretim ve Ürünler başlığı altında NİSAD üyeleri Cargill ve Sunar Grup TAGYAD üyelerine sunumlarını gerçekleştirdi. Cargill Gıda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Kurumsal İlişkilerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Arzu Örsel yaptığı sunumda 1000 Çiftçi 1000 Bereket programından bahsederek “12 ilde 4 bini aşkın çiftçiye ulaşan program ile 2021 yılında kuraklığa rağmen yüzde 23’e varan oranda verim artışı sağlandı. Program kapsamında tarlada sera gazı emisyonu takibi için ilk pilot çalışma gerçekleştirildi, tarlada sürdürülebilir üretim için çalışmaya devam ediyoruz. “dedi.
Sunar Şirketler Grubu’nun doğa dostu nişasta bazlı yenilikçi çözümleriyle ilgili bilgi veren Pazarlama Müdürü Didem Bolol, Sunar AR-GE Merkezi’nde üretilen birçok ürün için patent başvurusu yapıldığını belirterek, “4 yıllık çalışma sonunda TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Mısır nişastası bazlı biyopolimer üretimine başladık. Sunar NP’de ürettiğimiz mısır nişastası bazlı biyopolimer W-Natural, doğada 180 günde yüzde 100 karbondioksite, suya ve humuslu toprağa dönüşebiliyor. Ürettiğimiz bu biyoplastik hammaddesiyle plastik atıklarının çevreye olan yükünü azaltma yolunda önemli bir adım attık. Toplumumuzda bu yönde bilinç artmaya devam ederken, mevcut plastik tüketimini Avrupa’da olduğu gibi biyobozunur ve kompostlanabilir doğa dostu biyoplastik çözümler ile yeniden şekillendirmeye katkı sağlayacağımız için onurluyuz” diye konuştu.
Soru-cevap şeklinde gerçekleşen, temennilerin paylaşıldığı tartışmalarla etkinlik sona erdi.