“Antibiyotik, sütte kalıntılara sebep olmaktadır”
Hayvanlara verilen antibiyotikler sütte kalıntılara sebep oluyor diyen NFC Gıda Ortağı Hayati Feratlar; “Farklı hayvan hastalıklarının önlenmesi, tedavisi, ayrıca hayvanların gelişimini desteklemek ve yemin yarayışlılığını arttırmak gibi çeşitli nedenlerle hayvanlara verilen antibiyotikler sütte kalıntılara sebep olmaktadır.
Sütte bulunan antibiyotik kalıntılarının insan sağlığı açısından potansiyel birçok zararı vardır. Süt endüstrisinde antibiyotik kalıntıları proses güvenliğini tehlikeye atmakta ve büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Çok düşük konsantrasyonlarda dahi çeşitli süt ürünlerinin üretiminde kullanılan starter kültürlerin asit üretimi başta olmak üzere metabolik aktivitelerini yavaşlatmakta ya da tamamen durdurabilmektedir. Dünya üzerinde beslenme açısından büyük öneme sahip olan sütün, saflığının ve güvenliğinin belirlenmesi süt üreticileri açısından bir zorunluluktur ve ciddiye alınmalıdır.”dedi.
“Antibiyotiğin kısa sürede tespiti önemlidir”
Antibiyotik testlerinin süt toplama merkezlerinde ve araçlarında istenirse de çiftliklerde veya süt kabul laboratuvarlarında uygulanabileceğini belirten Hayati Feratlar sözlerini şöyle sürdürdü; “Antibiyotik test kitleri süt endüstrisinde büyük sorunlara neden olan beta-laktam (penicillin, ampicillin vb.) ve tetrasiklin grubu antibiyotiklerin kısa sürede tespit edilmesinde kullanılır. Test istenirse süt toplama merkezlerinde ve araçlarında istenirse de çiftliklerde veya süt kabul laboratuvarlarında uygulanabilir.
Beta-laktam grubu antibiyotikler, moleküler yapılarında bir beta-laktam halkası içeren tüm antibiyotik ajanlardan oluşan geniş spektrumlu bir antibiyotik sınıfıdır. Beta-laktam antibiyotiklerin çoğu, bakteriyel organizmada hücre duvarı biyosentezini inhibe ederek çalışır ve bunlar en yaygın olarak kullanılan antibiyotik grubudur. Tetrasiklin grubu antibiyotikler ise özellikle süt ineği üretiminde sıklıkla kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Antibiyotik test kiti antikor-antijen ve immunokromatografi’nin spesifik bir reaksiyonuna dayanmaktadır. Süt numunesindeki Beta-Lactam ve Tetrasiklin antibiyotikleri, test çubuğunun etrafını kaplayan membrandaki antijen ve antikor için rekabet ederler. Bir renk reaksiyonundan sonra sonuç gözlemlenir. Test kitlerinin duyarlılığı oldukça yüksek ve çok kısa sürede sonuç vermektedirler. Kullanımı da kolaydır.”
NFC Gıda ve Kimya antibiyotik test kitlerini müşteri gereksinimi ve isteği doğrultusunda inkübatörlü ve inkübatörsüz şekilde tedarik edip müşterilerine sunuyor. Firmanın tedarik ettiği antibiyotik test kitleri uluslararası kalite standardı ISO 9001: 2008'e göre Bioo Scientific firması tarafından üretiliyor.
AuroFlow™ Antibiyotik Test Kiti sonuçların yorumlanmasını kolaylaştırıyor
AuroFlow™ Antibiyotik Test Kitinin sonuçların yorumlanmasını kolaylaştırdığını söyleyen Hayati Feratlar; “Sütte antibiyotik kalıntılarının hızlı tespiti için kullanılan AuroFlow™ test kitleri geniş bir spektrumda sonuç vermekte ve Avrupa Birliği (EU) ve CODEX MRL (maksimum kalıntı limitleri) çerçevesinde 16 farklı beta-laktam grubu ve 4 farklı tetrasiklin grubu antibiyotiği tespit etmektedir. Striplerdeki çizgi kalitesi sayesinde sonuçların yorumlanması kolaylaşır. Özel tasarım sayesinde çapraz bulaşmanın önüne geçer ve ikinci bir kit sarfiyatını engeller.”dedi.
Daha hızlı ve pratik çözümler için: AuroFlow™Prime™ Antibiyotik Test Kiti
17 farklı Beta-Laktam grubu antibiyotiğin 3 dakikalık kolay kullanımlı olarak tespitinde kullanılan test kiti AuroFlow™ PR1ME™ Beta Lactam MRL (inkübatörlü) adıyla müşterilere sunulmaktadır. AuroFlow™ PR1ME™ BT Combo MRL'dir test kiti ise 19 farklı Beta-laktam grubu antibiyotikleri ve 4 farklı tetrasiklin grubu antibiyotikleri 7 dakikalık tek aşamalı yöntemle inkübatörlü olarak tespit etmektedir. AuroFlow™ PR1ME™ ürünleri kullanıcının numune alım aşamasından sonuç okuma aşamasına kadar olan süreçte ekstra bir iş yapmasını ortadan kaldırır. Ön hazırlık gerektirmeyen, kolay uygulanabilir, hızlı sonuç veren kitlerdir.”şeklinde konuştu.