Kurulduğumuz günden beri dekantör ve separatör imalatı yapıyoruz diyen HAUS Santrifüj Teknolojileri Yurtdışı Satış Müdürü Erdinç Gözlüklü; “Dünyada yaklaşık 33 ülkeye ihracatımız var. 32.000 metrekare kapalı alanımızda faaliyet gösteriyoruz. 350’e yakın çalışanımız ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyoruz.”dedi.
“Yılda 100 tesis kurma kapasitesine sahibiz”
Dedemiz Hakkı Gözlüklü bu işe 60 yıl önce başlarken pamuk ve zeytinyağı presleri bakımıyla başladığını belirten Erdinç Gözlüklü; “Firmamızda 1980’li yıllardan sonra işi ele almaya başlayan Hakkı Usta’nın oğulları Ahmet Gözlüklü (babam) ve Ömer Gözlüklü (amcam) ile beraber büyüme trendine girdi. İki oğul 1980’li yılların sonunda ilk kontinü sistem makinayı üretiyorlar ve Türkiye’de bunu yapan ilk firma olarak tarihe geçtik. Hakkı Usta Oğulları Makine olarak 1990’lı yıllar ile birlikte kontinü sistem tesisler üretmeye başladık ve ilk etapta yurt içi satışlarımız başladı. 1998 yılında ilk ihracatımızı Tunus’a yaptık. O zamanlarda şimdiki altyapı yoktu. O yıllarda yılda ortalama 10-15 Zeytinyağı üretim tesisi imalatı yapıyorduk ama şimdi senede 100 tesis kurma kapasitesine sahibiz. Zeytinyağıyla başlayan serüvenimiz farklı uygulama alanlarıyla devam etti. Dekantör imalatımız ile gıda, çevre ve endüstriyel uygulamalarda meyve suyu, süt endüstrisi, tavukçuluk gibi farklı sektörlerde makinalarımız şu an kullanımdadır. Yaklaşık 33 ülkeye ihracat yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“En büyük pazar payına sahibiz”
Aydın Organize Sanayi Bölgesinde 200 dönümlük yer aldıklarını ve buraya 5 sene içerisinde 50 bin m² kapalı alanda yeni bir tesis kurmak istediklerini söyleyen Erdinç Gözlüklü, firmalarının üretimlerinin aynı çatı altında devam edeceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “ HAUS markamız ile en büyük Pazar payına sahibiz. Yirmi sene önce İtalyanlar ve Almanlar bu makinaları üretiyordu, bizim piyasaya girmemiz ile birlikte Türkiye’den yurtdışına döviz çıkışı durdu. Şimdi yabancı firmalar artık Türkiye piyasasına gelmiyor çünkü biz yeterli miktarda ve kalitede makine üretimi yapıyoruz. Hem fiyat performansı hem de servis konusunda oldukça iyiyiz. Geliştirdiğimiz teknolojimiz ile birlikte dünya standartlarında üretim sağlayıp, rekabetçi fiyatlarımızla rakiplerimize oranla pazarda avantaj sağlıyoruz.”
HAUS Santrifüj Teknolojileri Zeytinyağı Uygulamalarında laboratuvar tipi yağ üretme makinası, günlük 5 tondan 300 tona kadar kontinü sistem zeytinyağı tesisleri, pirina işleme tesisleri sunmaktadır diyen Erdinç Gözlüklü; “Son beş yıl içinde önce pazarlama bölümümüzü sonra da Ar-Ge bölümümüzü kurarak firmamızı büyütmeye çalışıyoruz. Biz pazara zeytinyağı ve endüstriyel olarak farklı iki grup şeklinde bakıyoruz. İkisi birbirinden farklı sektörler. Zeytin Akdeniz iklimine yakın yerlerde yetişiyor ama artıma her yerde ve her sektörde kullanılıyor. Geçen seneye kadar 18 ülkede makinamız vardı. Buna 5 ülkeyi daha dahil ettik ve Irak’a makine gönderdik. İspanya’ya ilk defa HAUS markasıyla makine göndereceğiz. Arjantin’e, Çin’e kendi markamızla makine gönderdik ve bu sezon devreye alacağız. 2005 yılında da bu işin anavatanı olan İtalya’ya makine sattık.” dedi.
“33 ülkede makinelerimiz kullanılıyor”
Şu anda 33 ülkede makinelerinin kullanıldığını belirten Gözlüklü; “Amerika’nın Arizona bölgesine makine sattık. Daha sonra o referanslar ve bölgedeki ziyaretlerimiz sonucunda California’da Sacramento’ya 2. makinamızın satışını gerçekleştirdik. Şimdi Amerika’ya yeni siparişlerimiz var. Hedefimizde Brezilya bulunuyor. Bir sloganımız var, ‘Dünyada zeytin ağacının olduğu her yerde bir HAUS markası olacak’ diye. Şu anda 33 ülkede makinalarımız kullanılıyor. Bizim yutdışı pazarımızın büyük çoğunluğunu Kuzey Afrika ülkeleri oluşturuyor. Fas, Tunus, Cezayir ihracat pazarımızın yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu ülkelerdeki fuarlara katılıyoruz. İspanya’da gerçekleşen sektörün en büyük fuarlarından biri olan Expoliva’ya önümüzdeki yıl tekrar katılacağız. California’da bütün zeytin üreticilerinin buluştuğu(California Olive Oil Council) 3 günlük bir programa katıldık. Kasım 2014’te Dubai’deki makine fuarında olacağız. İhracat yaptığımız ülkelerin sayısı arttıkça o ülkelerdeki fuarlara katılıyoruz. Önce o ülkedeki fuarı ziyaret ediyoruz sonra standlı katılım gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı fuarlarında önce kalitemizi anlatıyoruz, kendimizi markamızı tanıtıyoruz. Daha sonra ülkemizi söylüyoruz. Türkiye deyince şaşıyorlar, Türkler bu işi yapabiliyormuş diyorlar.” şeklinde konuştu.
Üretim kapasitesine önem veren firma 2013 yılında 260 makine üretirken, şuan yılda 380 makine üretiyor. HAUS’ un hedefi 2015 yılında 410 makinaya çıkmaktır diyen Erdinç Gözlüklü; “2014 için hedeflediğimiz rakamlara ulaştık. Şu anda 2015 hedeflerimiz için neler yapabileceğimize yöneldik. Yurt içinde müşterilerimizin devlet desteğinden faydalanabilmesi onlar için büyük avantaj sağlıyor ve bu yüzden tercih sebebi oluyoruz. Yurt dışında da rekabetçi fiyatlarımız ve katıldığımız fuarlarda elde ettiğimiz kontaklar ve bayilerimiz aracılığıyla satış sağlıyoruz.” dedi.
“4 yıl önce süt sektörüne girdik”
HAUS olarak Süt separatörleri üretimine son 4 yılda girdiklerini belirten HAUS Santrifüj Teknolojileri Süt Makinaları Sorumlusu ve Gıda Mühendisi Emrah Kaya; “ Dört yıl önce başladığımız süt sektörüne yönelik makinalarımıza olan ilgi her geçen yıl artarak devam ediyor. Şu anda geçtiğimiz yıla göre siparişlerimiz yüzde 60 civarında arttı. Krema ve temizleme separatörleri üretiyoruz. Üretilen krema separatörlerinin büyük çoğunluğu peynir altı suyunda kullanılmak üzere üretiliyor. Krema separatörlerinin başarısı peynir altı suyundaki performansına göre değerlendiriliyor. Peynir altı suyunda oldukça az (binde 5-6 ) yağ var ve biz bunu on binde 6’ya kadar indirebiliyoruz. Peynir altı suyundaki yağı başarılı bir şekilde tamamen ayıran separatörimiz sütün standardizasyonunu çok kolaylıkla yapabiliyor. Son zamanlarda Türkiye’de krema separatörü dışında temizleme separatörlerine de ilgi artmaya başladı. Krema separatörü bir süt işletmesi için vazgeçilmez makinelerden biridir. Şimdi aynı durum temizleme separatörleri içinde geçerli olmaya başladı. Temizleme separatörü kullanan firmalar, makinenin ürünün kalitesi üzerindeki faydalarını gördükçe temizleme separatörünün ne derece önemli bir makine olduğu anlaşıldı.”dedi.
“Küçük işletmeler içinde bir separatör yapacağız”
Türkiye pazarındaki her bölgede bir Süt Separatörümüz kullanılmaktadır diyen Emrah Kaya; “Süt separatörlerinde yetkili servisin çok kaliteli ve hızlı olması gerekiyor. Çünkü sütün bekleme gibi bir durumu yoktur. Makinalarında kaliteli olması gerekiyor. Süt sektörüne yönelik farklı kapasitelerde makine yapacağız. Küçük işletmeler için de bir separatör yapmayı planlıyoruz. Şu anda Türkiye’deki en büyük süt tozu firmalarıyla çalışıyoruz. Separatörlerimiz bu fabrikalarda çok uzun süre çalıştığı için toz fabrikaları bizim için ciddi referanslar. Şu anda yurt içinde pazar payımızı arttırdık ve stratejimiz doğrultusunda yurt dışına açılıyoruz.
Bizi rakiplerden ayıran teknik anlamdaki en önemli özellik separatörlerimizde motor ile tambur arasında kayışlı sistem kullanıyor oluşumuzdur. Kayışlı sistem ile çalışan separatör dişli sisteme göre çok daha sessiz, titreşimsiz çalışıyor. Ayrıca bakım maliyetleri çok daha düşük ve enerji verimliliği daha yüksek. Bu teknik bir tercih oluyor. Büyük firmalarla çalışıyorsanız üretim kaliteniz ve makinanın performansı çok iyi denetleniyor ve ondan sonra onay alıyorsunuz. Testlerden çok olumlu sonuçlar alıyoruz ve tercih ediliyoruz. Süt separatörlerimiz şu anda Türkiye’de iyi bir yol kat etti , ayrıca yurt dışı pazarındaki ivmemiz de güzel. En son İspanya ve Küba’ya ihracat yaptık. Yurt içinde olabildiğince süt ve gıda sektörüne yönelik fuarlara katılıyoruz. Yurt dışında da Dubai’deki fuarda beklentimiz yüksek. İran’da da fuara katıldık.”dedi.
“Kurumsal kimliğe önem veriyoruz”
İstanbul ofisinin kurulmasıyla markalaşma çalışmalarının başladığını söyleyen HAUS Santrifüj Teknolojileri Satış Yöneticisi Kutay Dileklen; “1954 yılında başlayan Hakkı Usta Makina’nın serüveni farklı kilometre taşlarıyla ilerledi. Asıl büyük dönüm noktası da; 2010 yılında HAUS Santfirüj Teknolojileri satış ve pazarlama departmanı olarak İstanbul ofisinin kurulmasıyla markalaşma çalışmalarımızın başlaması oldu. Gıda uygulamalarında, endüstride, çevrede ve makine uygulamalarında 2010 yılı itibariyle HAUS markasıyla çıkmaya başladık. Bu yönde stratejik pazarları belirleyerek bunun paralelinde, dünya ekonomisini de baz alarak, sürdürülebilirliğini düşünerek, marka çalışmalarına, kurumsal kimliğe önem verdik. Bunu da yurt içi ve yurt dışında katıldığımız fuarlarla destekledik. Sektörel dergiler, sektör fuarlarıyla gerekli reklam çalışması yaparak müşterilerimize ve hedef kitlemize marka bilinirliğini aşılamak için gerekli tüm adımları attık ve atmaya da devam ediyoruz. Aldığımız geri bildirimler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Sektörün önemli fuarlarından Foteg ve Olivtech fuarlarına her yıl katılıyoruz, ayrıca bu yıl ilk kez İzmir’de Ekim 2014’te düzenlenecek Foodex fuarında da katılacağız.”dedi.
“Marka bilinirliğimiz arttı”
Hakkı Usta Oğulları 60. Yılını çalışanlarıyla kutladı
Hakkı Usta Oğulları Makine’nin 60. yıl kutlamasına tüm fabrika çalışanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. 60.yılını gururla kutladıklarını söyleyen Hakkı Usta Oğulları Makine Sanayi Genel Müdürü ve üçüncü kuşak temsilcisi Hakkı Gözlüklü; “Atmış yıl önce 8 kişinin çalıştığı firmamız bu gün 350 çalışanı ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Zeytinyağı ve Süt makinaları konusunda iddialıyız. Bu başarımızda tüm çalışanlarımızın emeği vardır. Tüm personelimize ve çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Başarı hepimizin başarısıdır.” dedi.
Hakkı Usta 60. Yıl kutlamaları fabrika bahçesinde tüm çalışanların yoğun katılımı ile gerçekleşti. Kutlamalara Kurucu Hakkı Gözlüklü’nün oğulları Ahmet ve Ömer Gözlüklü ile üçüncü kuşak temsilcilerinden İhracat Müdürü Erdinç Gözlüklü, Özden Gözlüklü ve Ersin Gözlüklü de katıldı. Açılışa basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.