Ülkemizde yılda 20 milyar adedin üzerinde yumurta üretimi yapılmakta, gıda sektöründe ise, yumurtanın işlenmesi ve kullanımı sonrası açığa çıkan yumurta kabuklarının katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülme potansiyeli bulunmaktadır. Türkiye’de yeterince değerlendirilemeyen kabuğun önemli bir bölümü atık niteliğinde çöpe gitmekte ve hızlı çürüme sonucu kokuşmakta, bu durum ise çevresel açıdan risk oluşturuyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Yüceer tarafından geliştirilen cihaz yumurtanın kabuk ve zarını ayrıştırıyor. Kabuk içindeki zar, özellikle eklem ağrıları için kullanılan ürünlerin ana etken maddesini barındırıyor.
Avrupa Birliği müktesebatına göre, yumurta kabuğu tehlikeli atık sınıfında yer alıyor diyen Innoyum firma yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Yüceer: “Avrupa’da firmalar yumurta kabuğunu çöpe atamıyor. Belediyelere bertaraf bedeli ödemek durumunda. Bu anlamda yenilikçi yumurta işleme çözümleri geliştiren Innoyum, firmaların bu sorununa da çözüm getirmiş oluyor. Atık yumurta kabuğunun içerisinde yüksek katma değerli yumurta kabuğu zarı bulunuyor. Yumurta kabuğu zarının içerdiği protein esaslı biyoaktif bileşenler ile kozmetik, ilaç ve medikal sektörde kullanım imkânı bulunmaktadır. Ülkemizde atık olarak belediye çöplüklerine atılmakta olan yumurta kabuğu ile zarının değerlendirme potansiyeli proje ile ortaya çıkacak ve yumurta işleme tesislerinin kullanımı için, yumurtanın %10’unu oluşturan kabuk kısmının membran (zar) kısmından tasarlanan makine ile ayrılacaktır. Böylelikle elde edilecek makine ile üreticiler yumurtanın kabuk ve zarını ayırarak yumurta kabuğu ve zarından üretilebilecek ürünler ile ülkemiz ekonomisine katkı sağlaması ve katma değeri yüksek işlenmiş ürünlere olan ilginin artması beklenmektedir.
Yumurta kabuğu zarından hidrolize edilmiş doğal yumurta kabuğu zarı, hyalüronik asit, lizozim ve yenilebilir ambalaj filmi üretimi ile farmakoloji ve kozmetik sektöründe önemli bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Bunun yanında doğal kalsiyum karbonat kaynağı olan yumurta kabuğu tavukçulukta yemlik kalsiyum kaynağı, tebeşir üretiminde, gıda koruyucusu ve takviyesi yanında kalsiyumca zenginleştirilen gıdalar için gıda katkı maddesi olarak değerlendirilebilmektedir. Girişimcinin planladığı makine ile piyasadaki muadilleri arasındaki temel farklılık; tasarlanan ve üretimi planlanan ekipman işlevini gerçekleşirken zarın doğal yapısını koruyarak herhangi bir kimyasal vb. sarf malzemesine ihtiyaç duymaması, tesise kolayca entegrasyonu ve kabuk/zar ayrımını hızlı ve ucuz bir şekilde gerçekleştirmesidir.
innoyum (Yumurta Kabuk/Zar Ayıran Makine Tasarım ve Optimizasyonu ile Doğal Yumurta Kabuğu Zarı Üretimi); İTÜ Arı Teknokent’in Erken Aşama Kuluçka Merkezi olan İTÜ Çekirdek'in her yıl Kasım ayında düzenlediği Big Bang Startup Challenge etkinliği için gerçekleştirilen değerlendirme jürilerini başarıyla geçerek finalist olmaya hak kazandı. Girişimci akademisyen ve 11 yıl yumurta işleme tesisinde sektör deneyimi bulunan Dr. Muhammed Yüceer, projesi ile Big Bang-2019 Startup final sahnesi Top20'de sunum yapmayı ve Big Bang’de alacağı hibe ve yatırımcı fon destekleri ile ticarileştirme ve üretim safhasına geçmeyi hedefliyor.