Yıllarca süt sektörüne hizmet verdiklerini ve başarılı olduklarını belirten NFC Gıda Ortağı Hayati Feratlar ile süt sektörünü ve yatırımlarını konuştuk.
Food Sektör: Ürün çeşitleriniz hakkında bilgi alabilirmiyiz?
Hayati Feratlar: Firmamızda, antibiyotik test kitleri, starter kültürler, fosfat tuzları ve doğal koruyucular başta olmak üzere, süt ürünleri üretiminde işletmelerin ihtiyaç duyduğu her türlü ürünün tedariki yapılmaktadır. Bunun yanı sıra müşterilerimize danışmanlık hizmetleri de sunmaktayız. Süt ve süt işleme tesislerinin tüm ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlayan firmamız, süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet göstermektedir.
“Dört ürün grubunda Türkiye distribütörlüğü yapıyoruz”
Food Sektör: Türkiye distribütörlüğünü yürüttüğünüz ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Hayati Feratlar: Firmamız dört ayrı ana grupta Türkiye distribütörlüğü yapmaktadır. Bunlar;
Antibiyotik test kitleri grubunda; ABD menşeili, Perkin Elmer Grubuna bağlı, BIOO Scientific firmasının Auroflow ve Asurgreen markalı test kitlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapmaktayız. Gıda güvenliğinde başrol oynayan bu ürünlerimizin pek çok farklı çeşidiyle hizmet vermekteyiz.
Starter Kültürler grubunda; İtalya menşeili Sacco System bünyesindeki CSL firmasının kültürlerinin Türkiye distribütörlüğünü yürütmekteyiz. 80 yılı aşkın tecrübeye sahip olan CSL firmasının kültürlerini geniş bir yelpazede müşterilerimizin beğenisine sunmaktayız.
Fosfat Tuzları Grubunda; İspanya menşeili Rio Blanco firmasının ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapmaktayız.
Doğal Koruyucular Grubunda; İspanya menşeili VGP firmasının Nisin, Natamisin ve Lizozim gibi ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü yürütmekteyiz.
Food Sektör: Türkiye distribütörlüğü yaptığınız ürünleri hangi kanallarla süt işletmelerine ulaştırıyorsunuz?
Hayati Feratlar: Distribütörlüğünü yaptığımız ürünler ile ilgili olarak bayilikler kanalı ile değil de, direk satış kanalları ile yol almaktayız. Sahada sürekli mobil halde olan ekiplerimiz, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en hızlı ve doğru şekilde cevap verecek şekilde konumlanmış bulunmaktadır. Müşterilerimizle direkt olarak kendimiz ve Türkiye sathına yayılmış donanımlı ve süt ürünleri üretimi konusunda deneyimli ekip arkadaşlarımız vasıtasıyla irtibata geçerek, en doğru ve hızlı çözümler ile işbirliğimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz.
“Her geçen gün pazar payımızı artırıyoruz”
Food Sektör: NFC’nin sektördeki pazar payı hakkında bilgi verir misiniz?
Hayati Feratlar: NFC GIDA, sektörde genç ve dinamik aynı zamanda da tecrübeli bir yapı ile yol almaktadır. Kurulduğundan bu yana her sene portföyünü gerek yeni ürünlerle, gerekse de yeni müşteriler ile büyütmekte ve giderek sektörde daha çok bilinen bir marka haline gelmektedir. Türkiye distribütörlüğünü yaptığımız markaların üretim tesislerinde her geçen gün daha fazla kullanılmaya başladığını ve firmamızın her geçen gün pazardan aldığı payı artırdığını rahatlıkla söyleyebilirim.
“İnovatif bir yaklaşımla bir adım önde olmaya gayret gösteriyoruz”
Food Sektör: Küresel rekabetin yoğun olarak yaşandığı günümüzde, sektörünüzde beklentileriniz nelerdir?
Hayati Feratlar: Dediğiniz gibi sektörde çok sayıda küresel oyuncular var. Bölgesel ve yerel firmaların da sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum da ciddi bir rekabeti beraberinde getiriyor. NFC Gıda olarak değişen trendleri ve yönelimleri erkenden okumaya ve yakından izlemeye çalışıyor, inovatif bir yaklaşımla hep bir adım önde olmaya gayret gösteriyoruz. Birlikte çalıştığımız tecrübeli teknik ekibimizle de müşterilerimizle de uzun soluklu bir ilişki biçimini ve yol arkadaşlığını gözetiyoruz. Tabi tüm bunları yaparken bağlı olduğumuz; adalet, güvenilirlik, profesyonellik ve sürekli gelişim gibi değerlerimizden de asla taviz vermiyoruz. Son olarak büyük önem gösterdiğimiz bir husus da şudur ki; biz rakiplerimizin ne yaptığına değil, ne yapmadığına bakıyoruz.
Food Sektör: İhracata yönelik çalışmalarınız var mı?
Hayati Feratlar: İhracata yönelik çalışmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor. Distribütörlük anlaşması yaptığımız firmalarla olan görüşmelerde de bu konu sıklıkla gündeme geliyor ve Türkiye merkezli bölgesel bir yapılanma ile ihracat çalışmalarımın ön hazırlığını yapıyoruz. Yakın zamanda bu planlarımızı hayata geçireceğiz.
“Hedeflerimizi güncelliyoruz”
Food Sektör: Firmanızın bugün geldiği noktayı hedeflerinizle birlikte değerlendirir misiniz?
Hayati Feratlar: NFC Gıda olarak yola çıktığımızda bir hedefimiz vardı. Bugün geldiğimiz noktada bu hedefimize gün geçtikçe yaklaştığımızı görmekteyiz. Geçen zaman bize hedeflerimizi zaman zaman güncellememiz gerektiğini gösterdi. Dünya o kadar çabuk dönüyor ve gelişiyor ki, sürekli bulunduğunuz yeri kontrol etmeniz ve hedef güncellemesi yapmanız gerekiyor. Şunu söyleyebilirim ki; etik değerlerimiz çerçevesinde, belirlenen kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimize ulaşıyor ve ulaşmak için gereken tüm gayreti gösteriyoruz.
Food Sektör: Yaşadığınız sektörel problemler nelerdir? Bunlarla ilgili çözüm önerilerinizi sıralayabilir misiniz?
Hayati Feratlar: Süt sektörünün yaşadığı birçok sorundan bahsedebiliriz fakat özellikle sektörün temelinde yer alan ve diğer birçok problemin kaynağı durumunda olanlardan bahsetmek gerekirse, en önemli problem Avrupa ve Dünya ile kıyaslandığında çiğ süt fiyatlarının yüksekliğidir. Bu durum ülkemizdeki tüketicilerin süt ürünlerine diğer ülkelere nazaran daha pahalıya ulaştığı anlamına gelmektedir. Bunu aşabilmek ve tüketicinin ilgisini çekebilmek için birçok yerde kaliteden ve gıda güvenliğinden taviz verilerek süt ürünlerinin üretimi yapılmaktadır. Gerek bilgi eksikliğinden, gerekse de iyi niyet eksikliğinden kaynaklanan bu tarz üretimler, kısa vadede sonuç veriyor gibi görünse de uzun vadede en büyük yarayı yine sektöre açmaktadır. Tüketicilerde ciddi bir güven problemi giderek büyümekte ve bu durum da sektörde yaşanan ana problemin giderek derinleşmesine sebebiyet vermektedir. Bunun dışında sektörde genel olarak hayvan hastalıkları, verim düşüklüğü, bilgi eksikliği, süt arz talep dengesizliği, teknolojik yetersizlik, örgütlenmemiş çok sayıda ve dağınık küçük üreticilerin var olması, fiyat istikrarsızlığı ve kalite düşüklüğü gibi sorunlardan da bahsetmek mümkündür.
“Üreticiye altyapı desteği verilmelidir”
Kanaatimce işe ilk olarak üreticiye verilecek alt yapı destekleri ile başlanması gerekmektedir. Devletimizin bu konuda verdiği destekler devam etmekle birlikte, maalesef uygun koşullarda verilen krediler üzülerek görüyoruz ki asıl işi tarım ve hayvancılık olmayan fakat kredinin cazibesine kapılan ve farklı sektörlerde yer alan firmalara ya da kişilere gidiyor görünmektedir. Süt sektörü de bundan maalesef nasibini fazlasıyla almaktadır. Az önce söylediğim gibi sektörümüzün önemli problemlerinden biri de teknik bilgi ve tecrübe eksikliğidir. Tarım ve hayvancılık sektörüne sağlanan kredi ve benzeri desteklerin doğru kanallara yönlendirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte hayvan hastalıkları ile mücadele, hijyenik koşullarda üretim, sütün toplanması ve taşınması sisteminde toplama ve soğuk zincir altyapısının oluşturulması, AR-GE çalışmaları, süt mamullerine uygulanan vergi oranları ve kayıt dışılık gibi hususlarda bilinç ve denetimin artırılmasına yönelik tedbirlerin hızla alınması gerektiği kanaatindeyim.
Food Sektör: Başka eklemek istedikleriniz nelerdir?
Hayati Feratlar: Food Sektör Derginizi ilgi ile takip ediyorum. Derginizde bana ve firmamıza yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Başarılar dilerim.