İİB-İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “ Artık dünyanın bütün önde gelen firmalarını biz ülkemize getirip CNR EXPO Yeşilköy’de misafir edeceğiz. Düzenleyeceğimiz fuarla birlikte sektörün global pazardaki yerini sağlamlaştırmayı ve Avrupa-OrtaAsya-Uzakdoğu arasında kurulacak köprünün ayağı olmayı hedefliyoruz ”
Hamsiden orkinosa kadar 87 ülkeye, çok sayıda balık çeşidi ihraç eden Türk balık sektörü, Seafood İstanbul Fuarı – Su Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nda bir araya geliyor. İstanbul’da gerçekleştirilecek fuar, CNR Holding organizasyonu ile İİB-İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği desteğinde düzenlenecek. CNR EXPO Yeşilköy’de 23-26 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek Seafood İstanbul Fuarı, 200 firma katılımı ve 10 bin ziyaretçi hedefiyle yapılacak.
Avrupa-Orta Asya-Uzakdoğu arasında kurulacak köprü
Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun şöyle konuştu: “Türk İhracatçısı, Türk balıkçısı olarak yıllarca dünyanın dört bir yanına biz gittik şimdi artık dünyanın bütün önde gelen firmalarını ülkemize getirip, CNR EXPO Yeşilköy’de misafir edeceğiz. Fuarla birlikte Türkiye’nin global pazardaki yerini sağlamlaştırmayı ve Avrupa-Orta Asya- Uzakdoğu arasında kurulacak köprünün ayağı olmayı hedefliyoruz.”
Sagun, Seafood İstanbul Fuarı ile Türk balıkçılık kültürü ve sahip olunan alt yapının dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara aktarılacağına anlatarak, “Fuar döneminde gerçekleştireceğimiz organizasyonlarımızla katılımcılara bir gastronomi şöleni yaşatacağız” dedi.
110 milyar dolarlık pazar
Türk ekonomisine yüzde yüz katma değer sağlayan su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren üretici ve ihracatçı firmaları buluşturacak fuar ile 110 milyar dolarlık dünya su ürünleri pazarından Türkiye’nin aldığı payın artırılması amaçlanıyor. Fuarda dünya ortalaması 16 kg olan ancak, Türkiye’de 8 kg düzeylerinde kalan balık tüketiminin önemine de dikkat çekilecek. Sağlıklı üretimin desteklenmesi amacıyla çeşitli panel ve oturumların yanı sıra profesyonel aşçılar balık pişirme şovları yapacak. Pişirilen balıklar porsiyon, porsiyon ziyaretçilere sunulacak. Türkiye’nin deniz ürünleri lezzetleri yabancılara tanıtılacak.
Pazarı yakından tanımak isteyen Avrupa ülkeleri fuara akın edecek
Avrupa ülkelerinin baş tacı olan çipura ve levreğin büyük bir bölümü Türkiye’den ihraç ediliyor. Pazarı yakından takip etmek isteyen AB ülkeleri başta olmak üzere Hindistan, Çin ve Fas’tan yoğun katılım bekleniyor. Fuarın alım grubu ülkelerini ise Rusya, Orta ve Yakın Doğu Ülkeleri, Amerika, Uzak Doğu Ülkeleri ve Avrupa Birliği Ülkeleri oluşturuyor.
Sektörün üretim kalitesini dünya standartlarına taşımasını ve ihracat potansiyelini arttırmasında en büyük katkı sağlayacak Seafood İstanbul Fuarı, 15 bin metrekare alanda düzenlenecek. Fuar, “2023 İhracat Strateji Planı” çerçevesinde, 2.5 milyar dolar ihracat hedefleyen ve ihracatını giderek artıran su ürünleri sektörünün en büyük destekçisi olacak. Dünya su ürünleri sektöründe Türkiye markası haline dönüşecek fuarda; teknelerden, ağ boyalarına, kafes ağlarından yem ve yem katkı sanayisine kadar sektörle ilgili akla gelebilecek her türlü ürün görücüye çıkarılacak.