Bundan 101 yıl önce yerli üreticinin alınteri karşılık bulsun diye kurulan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 32 kooperatifi ve 28 bin ortağı ile uygarlığın sembolü zeytin ağacını yüceltmeye devam ediyor. Anavatanı Ege olan ve bölge için stratejik bir öneme sahip olan zeytin ve zeytinyağcılığın değerinin en iyi kooperatif yöntemiyle bilinebileceğini 100 yılı aşkın süredir gösteren Birlik, son olarak 32 kooperatifin ürününü ayrı şişelere doldurarak “Ege Koleksiyonu”nu yarattı ve koleksiyon büyük ilgi gördü.
Ege’nin zeytincilik geleneğini eşsiz ürünler tasarlayarak taçlandıran Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, bir yandan sektörü ilgilendiren her konuda en önde yer alırken, diğer yandan da markalaşma hamleleri için sektör içinde uygulanması gereken politikalar konusunda da yol gösterici bir misyon taşıyor. Çalışmalarını ve gelecek hedefleri hakkında bilgi aktaran Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ürün Koordinatörü Veli Ercan, Birlik olarak 32 tane modern tesis, modern bir dolum tesisi, ulslararası kuruluşlar tarafından akredite edilmiş bir laboratuvar ve günlük 250 ton kapasiteli rafinasyon tesisine sahip olduklarını belirtti.
Rafineride ileri teknoloji
Bu tesislerin sürekli yenilenen güncel teknolojiyi yakından izlediğini ve kısa sürede uygulamya aldığını vurgulayan Ercan, “Rafineri ünitesinde; rafinasyon işleminin tüm aşamalarında sıcaklık, basınç, seviye, vakum, debi kapasite değerleri scada programı üzerinde çalışan PLC kontrol sistemi ile kontrol edilmektedir. Ayrıca tesisteki tüm vana ve pompaların kontrolleri de PLC sistemi üzerinden sağlanmaktadır. Depolama tanklarındaki yağların sıcaklık ve miktar bilgileri PLC otomasyon sistemi ile takip edilmektedir. Tanklar arası yağ aktarma, tanker dolum-boşaltım işlemleri de bu sistem üzerinden sağlanmaktadır. Ambalajlama ünitesinde bulunan otomatik dolum makineleri PLC sistemi ile çalışmakta ve dolum kapasitesi, dolum miktarları gibi kontroller bu sistem ile sağlanmaktadır” dedi.
UZK onaylı laboratuvar
Laboratuvarın da ulusal ve uluslararası standartlarda yer alan analiz ve muayene metotlarının uygulandığı, gelişmiş ve modern bir laboratuvar olduğunu vurgulayan Ercan, “2000 yılında Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’ne (UZK) yapılan başvurunun değerlendirilmesi ile Konsey’den gönderilen numuneler ile sınava tabi tutulmuş ve sonuçlar uygun bulunduğundan UZK’nın 42 No’lu analiz laboratuvarı olmuştur. UZK’nın, Zeytinyağı ve Prina yağı Ticari Standardında zeytinyağı ve prina yağı ile ilgili saflık kriterlerin tespiti amacı önerilen tüm analizler yapılmaktadır. Sofralık zeytinin analizleri de yapılmaktadır diye konuştu.
Temiz enerji
Gıda konusundaki modern üretim tekniklerinin kullanımının yanı sıra Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin son dönemde yenilebilir enerji sistemlerine de yatırım yaptığını aktaran Ercan, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesisin çatısını kendi enerjisini üretmek için güneş panelleri ile kapladığını ifade etti.