Food Sektör: HAUS markası nasıl doğdu?
Özden Gözlüklü: 2010 yılında İstanbul’da satış ve pazarlama ofisi kurduk. O süreçte ihracatımız ve müşteri sayımız oldukça artış gösterdi. Farklı alanlarda dekantör ve separatör üretimlerimiz artınca insanlar Hakkı Usta ve Oğulları ismini telaffuz etmekte sıkıntı çekti. Daha önce Hakkı Usta olarak kısalttığımız markamızı özellikle yabancı müşterilerimize çevirmekte zorluk çekiyorduk. Yönetim Kurulumuzun kararıyla Hakkı ve Usta’nın ilk iki harfleri alınarak telaffuzu kolay, akılda kalıcı yeni bir marka çalışması yaptık ve böylelikle HAUS doğmuş oldu. Sonrasında, HAUS Santrifüj Teknolojileri olarak markamızın tescilini 2011 yılında aldık. Bununla birlikte oluşan yeni marka algısıyla yurtiçi ve yurtdışında önemli referanslar elde ettik ve güzel bir ivme kazandık. Daha sonra 2012 yılında Hollanda’da HAUS EUROPE B.V. şirketini, 2015 yılında Malezya’da HAUS SEA şirketini ve 2016 yılında İtalya’da HAUS MED şirketini kurduk. Şuanda merkez Aydın olmak üzere, Malezya, Hollanda, İtalya ve İstanbul’ daki ofislerimizde pazarlama ve satış faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.
Food Sektör: Hangi sektörlere makine üretiyorsunuz?
Özden Gözlüklü: HAUS’un çalışma alanlarını gıda, enerji, çevre ve endüstri olarak sınıflara ayırdık. Endüstriyel uygulamalarda; katı - sıvı yağ işleme ve elde etme, nişasta ve maya endüstrisi, kimya ve eczacılık endüstrilerinde, çevre uygulamalarında; atıksu ve su arıtmaları tesislerinde, enerji sektöründe petrol ve türevleri, sondaj sanayisinde, gıdanın uygulamalarında; içecek endüstrisi, süt, zeytinyağı ve meyve suyu gibi birçok farklı alana hizmet veriyoruz. Makinelerimizde ve tesislerimizde standart bir konfigürasyona sahibiz ancak müşterilerimizin istekleri ve proje doğrultusunda gerekli esneklikleri sağlayıp çözüm sunuyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında aynı kalite ve hizmet anlayışıyla çalışıyoruz.
“Yurt dışında bayilik sistemi ile çalışıyoruz”
Food Sektör: Müşteri memnuniyeti konusunda neler yapıyorsunuz?
Özden Gözlüklü: Yurt içinde daha çok servis ve satış bir arada yürütülüyor. Mayıs ayında zeytinyağı bayilerimize seminer düzenledik. HAUS’u daha yakından tanıdılar. Şu anda satış ve servis yurt içinde daha çok zeytinyağı makinalarında mevcuttur. Yurt dışında daha çok bayilik sistemi ile çalışıyoruz.
Müşterilerimiz devletin projeleriyle ilgili TKDK ile birlikte hibe başvurularında bulunuyor ve biz de aracı oluyoruz. Satış ekibimiz müşterilerimizle birebir ilgileniyor. Makinayı satıp hibesini alana kadar geçen süreçte hizmet vermeye devam ediyoruz. 5 ton/gün’ den 400 ton/gün’e kadar farklı kapasitelerde kontinü sistem zeytinyağı tesis sağlayabiliyoruz.
Bunun yanı sıra Olivtech 2016 fuarında ilk kez müşteri memnuniyeti anketi gerçekleştirdik. Anket raporunun müşteri hizmetlerimizle paylaşıp, müşterimizin isteklerine en kısa sürede yanıt vermek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ayrıca Satış Sonrası Hizmetlerimizde, müşteri odaklı, güvenilir servis ve kaliteli bir bakım sağlıyoruz.
Food Sektör: Ürün kaliteniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Özden Gözlüklü: Kalite olarak ISO 9001, TSEK ve CE belgelerimiz mevcut. Bizi rakiplerimizden ayıran bir özelliğimiz ise ARGE merkezimiz. Türkiye’de sadece 245 firmanın hak kazanabildiği ARGE merkezi olan tek kuruluşuz. Bütün teknolojik gelişimleri ARGE merkezimiz ile takip ederek, son derece iyi bir teknolojiyi elde etmeye çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışında önemli referanslara sahip olan firmamız bir dünya markası olmanın gerekliliklerini yerine getirmek için etkinliklerini sürdürüyor. Stratejik pazarlama faaliyetlerini dünya ekonomisi paralelinde planlayan firmamız, sürdürülebilir bir çevre, ekonomi ve sosyal hayat için de çalışmalar gerçekleştiriyor. Yapmış olduğu AR-GE çalışmaları sonucunda çevreye duyarlı, enerji tasarruflu ve yüksek kapasiteli makineler üretip, sağlamış olduğu istihdam ve yapmış olduğu yatırımlarla birlikte de üretim kapasitesini arttırıyor.
“Zeytinyağında 60 yıllık tecrübeye sahibiz”
Food Sektör: Zeytinyağı sektöründe daha yoğun çalışıyorsunuz, bu konuda 2023 hedefleriniz nelerdir?
Özden Gözlüklü: Zeytinyağında 60 yıllık tecrübeye sahibiz. Çevre uygulamalarında da hedeflediğimiz başarıya ulaştık. Bunun yanı sıra Süt separatöründe de 2023 hedefimizde yoğunlaşmış durumdayız. Hedef pazarlarımızı belirledik. Bununla ilgili satış ekibi yoğun bir şekilde çalışıyor.
Zeytinyağı sektörü ile ilgili kaliteli bir zeytinyağı için kesinlikle oksijenle temasa geçilmemesi gerektiğini üreticilere tavsiye ediyoruz. Malaksörlerimizin kapaklarını kapalı durumda zeytin işleme süresini gerçekleştirirlerse ve malaksördeki hamuru çok bekletmeden dekantöre gönderirler ise kaliteli yağ elde edememek olanaksızdır.
Firma olarak müşterilerimizin makine satışından öncesinde ve sonrasında onların yanındayız. Makine satıldıktan sonra kullanma kılavuzunu müşteriye teslim ediyoruz. Montajından sonra da makinanın nasıl çalıştırılacağını, arıza anında nasıl müdahale edileceğini anlatıyoruz. Satış yapacak olan bayilerimizi de belli periyotlarda fabrikamıza davet edip seminerler düzenliyoruz. Teknik servisimiz 7-24 hizmet vermektedir. Müşteri hizmet hattıyla müşterilerimiz bizlere kolaylıkla ulaşabiliyorlar ve oradan teknik ekibimize ulaşılıyorlar.
Food Sektör: Organik atıkların geri dönüşümü konusundaki çalışmalarınız nelerdir?
Özden Gözlüklü: HAUS çatısı altında BIOHAUS markası günümüzün en önemli çevre sorunlarından olan organik katı atıkların geri dönüşümünde eşsiz bir sistemi kullanıcılarına sunmaktadır. Ülkemizde ve dünyada organik atıkların bertarafı bile önemli bir sorun iken BIOHAUS bu atıkların geri kazanımını ve ekonomik değere sahip olmasını sağlamaktadır. Günümüzde geri dönüşümü mümkün olan tüm atıkların geri kazanımı hem çevresel hem de ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden BIOHAUS geri dönüşüm sistemleri çevreyi korurken gelir elde edilmesini sağlamaktadır. Sistemde her türlü organik atık hammadde olarak kullanılabilirken ürünler fermente yem maddesi veya kaliteli organik gübredir.
Hayvancılık, tarım ve gıda sektörlerinin hayvan yemi olmasında sakınca olmayan atıkları (zeytin posası, meyve posaları, salça atıkları, konserve atıkları gibi) fermente yem maddesi olarak geri kazanılırken, yem olarak değerlendirilemeyecek diğer tüm organik atıklar (hayvan gübresi, şehir çöpü organik kısmı gibi) ise çok kaliteli organik gübre olarak geri kazanılabilmektedir.
“Sosyal projelere önem veriyoruz”
Food Sektör: HAUS markası olarak yaptığınız sosyal projelerden de bahseder misiniz?
Özden Gözlüklü: Sosyal proje olarak, Aydın’da 7-14 yaş arasındaki çocuklardan evsel atıklardan bir proje tasarlamalarını istedik. 150’ye yakın proje aldık. İlk üçe giren projeleri seçtik. Çok güzel tasarımlar yapan çocukların ailelerini fabrikamıza çağırıp ödüllerini verdik. Bu Aydın ilimizde bir ilk oldu ve oldukça ses getirdi. Aydın’da böyle bir proje çalışması yaptığımız için çevremizden güzel tepkiler aldık. Şirket olarak kar amacı gütmenin yanı sıra topluma ve doğaya bir şeyler bırakmak yararlı olmak bizim hedeflerimiz arasındadır.
Aydın’da ilk kez bir okulda Z Kütüphanesi kuruldu. Oraya HAUS olarak destekte bulunduk. Z kütüphanesi geliştirilmiş kütüphane, içinde teknolojinin de bulunduğu bir kütüphanedir. Bunun yanında birçok sosyal sorumluluk projesine imza attık.
“Zeytinyağı sağlıklı yaşam demek”
Food Sektör: Zeytinyağı size neyi çağrıştırıyor?
Özden Gözlüklü: Zeytinyağı benim gözümde sağlıklı yaşam demek. Daha da bilinçli toplumla birlikte insanlar kendi zeytinyağını kendi işleme talebi ortaya çıktı. Büyük fabrikalara götürüp zeytinlerini antioksidan değerleri düşeceği için bekletmek istemiyorlar. Firma olarak amaçlarımızdan biri de butik zeytinyağı tesisi üretimi yapmak. Böylelikle butik sistem kontinü tesislerden endüstriyel boyutlardaki kontinü sistem zeytinyağı tesisleri gibi farklı kapasitelere hitap etmeyi planlıyoruz. Bunun pazardaki talebi karşılayacağını düşünüyoruz.
Food Sektör: Bayan yönetici olarak hemcinslerine neler söylemek istersiniz?
Özden Gözlüklü: Açıkçası bir bayan olarak Türkiye ekonomisinde bayanların daha çok projeye imza atmasını bekliyorum. Kariyer planlamasında hiç korkmadan çalışmalarına devam etmesini ve ülke ekonomisine katkı vermelerini istiyorum. Ülkemizin kalkınması için her zaman olduğu gibi kadınların büyük katkısı olacaktır.