Gıda güvenliği, temelde birincil üretimden tüketiciye kadar üretimin her aşamasında alınması gereken tedbirler bütününü oluşturur diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Merve Kahraman ile gıda eğitimini ve Üniversitesinin Gıda Teknoloğu yetiştirme programlarını konuştuk.
4 yıllık Gıda Teknolojisi bölümü açıldı
Food Sektör: Gıda Teknoloğu bölümünde eğitim nasıl olacak?
Elif Merve Kahraman: Uzun bir süredir gıda güvenliği ile ilgili olarak yoğun bir bilgi kirliliği ve karmaşa yaşanmaktadır. Gıdaların üretim teknolojileri ve ürün özellikleri konusunda uzman olmayan kişiler yanlış ve bilimsellikten uzak bazı açıklamalar yaparak kamuoyunu yanıltmakta, insanların akıllarını karıştırmaktadırlar. Hiçbir bilimsel temele ve etik kurallara uymayan bu açıklamalar, tüketicilerin kaygılarını artırarak, beslenmeleri konusunda hatalar yapmalarına yol açmaktadır. Beslenmede yapılan hatalar, sağlıkla ilgili geri dönüşsüz birçok tehlikeyi ortaya çıkarmaktadır. İAÜ’de bu bilinçle geleceğin nitelikli gıda teknologlarını yetiştirmek için Uygulamalı Bilimler Yüksekokulun da 4 yıllık Gıda Teknolojisi bölümünü açmıştır.
Food Sektör: Bölümünüzde öğrencileriniz sağladığınız imkanlar nelerdir?
Elif Merve Kahraman: "Aydınlık bir geleceğe" sloganı ile yola çıkan üniversitemiz bünyesinde, sanayi iş birliği çerçevesinde, teorik eğitimin yanında Türkiye'nin entegre laboratuvar koşullarına sahip, tek bir alanda kurulu en büyük Techno Center merkezi bünyesinde yoğun uygulama ve atölye dersleri, sektör gezileri ile geliştirilmiş bir eğitim verme amacı ile kurulan yüksekokulumuz; Gıda Teknolojisi, bölümüne 2017-2018 akademik yılında ilk kez öğrenci almıştır.
Öğrencilerimize mezun olmadan önce staj ve yerinde uygulama dersleri ile sektör deneyimi kazandırmayı öncelikli görev olarak benimseyen yüksekokulumuzda ders planlarımız, sektör temsilcilerimiz ile yaptığımız toplantılarla onların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir.
“Gıda Teknoloğu yetiştiriyoruz”
Food Sektör: İAÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümünün amacı nedir?
Elif Merve Kahraman: Bölümümüz 4 yıllık uygulama ağırlıklı olarak lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Bu programın amacı; özellikle gıdanın işlenmesi başta olmak üzere üretim yöntemlerinde ve tüketici davranışlarında meydana gelen değişimleri yakından izleyebilen; sağlıklı yaşamak için beslenme ve besin maddelerine olan ilgiyi üst düzeyde tutarak, gıdanın hammadde aşamasından tüketim sürecine uzanan (hammadde temin ve kontrolü, üretim, pazarlama ve dağıtım, ambalajlama, koruma, depolama, taşıma ve gıda güvenliği gibi) her kademesinde bilimsel yöntemleri kullanabilen, kaliteli ve sağlıklı gıdayı tüketiciyle buluşturmayı hedefleyen; bu hedefe ulaşmada araştırma geliştirme ve ürün geliştirme faaliyetlerini önemseyen; tüm bu konularda meydana gelebilecek problemleri çözebilme yeteneğine sahip nitelikli “Gıda Teknoloğu” yetiştirmektir.
Food Sektör: İAÜ’de Gıda Teknolojisinde okuyan öğrencinin avantajları nelerdir?
Elif Merve Kahraman: İstanbul Aydın Üniversitesinde uygulamalı eğitim bizim için ön plandadır. Gıda teknolojisi bölümü öğrencileri; gıda sektörü ile ilgili gelişmiş ileri teknolojileri insan sağlığını ön plana alarak uygulanabilirliğini sürdürmek amacıyla gıdaların analizi, gıda mikrobiyolojisi, gıda işleme teknikleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, içecek teknolojisi gibi derslerden elde ettikleri bilgi birikimini uygulama imkânına sahiptirler. İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde bulunan Türkiye’nin tek bir alanda kurulu en büyük üniversite teknoloji merkezi olan 'Prof. Dr. Aziz Sancar Techno Center' laboratuvarları ile elde ettikleri bilgileri uygulamaya geçirme imkânı bulunmaktadır. Öğrencilerimizin 2. ve 3. sınıfta yaz stajları ile uygulamalı eğitim pekiştirilmektedir. 3. ve 4. sınıfta yerinde uygulama dersleri ile haftada 1 işgünü sektörde tecrübe kazanmaları sağlanmaktadır. Son sınıfta atölye dersleri ile sektör gezileri yapılmaktadır. Ayrıca gıda sektörünün önde gelen firma temsilcilerinin bölüm tarafından düzenlenen seminer, sempozyum, konferans gibi etkinliklere davet edilerek önerileri alınmakta ve öğrencilerimizle tanışması sağlanmaktadır.
“Kariyer imkanları geniştir”
Food Sektör: Gıda Teknolojisi Bölümünün kariyer olanakları nelerdir?
Elif Merve Kahraman: Gıda Teknolojisi Bölümü mezunları; “Gıda Teknoloğu” unvanı ile Gıda, Tarım, Köy işleri, Orman, Sağlık, Maliye, Ekonomi ve Avrupa Birliği gibi Bakanlıkların ve Belediyelerin gıda kontrol ve analiz laboratuvarlarında, bu kamu kurum ve kuruluşlarının araştırma ve geliştirme birimleri ile proje ve denetim birimlerinde çalışma imkanları mevcuttur. Ayrıca gıda endüstrisi ile ilgili özel sektöre ait işletmelerde ve özellikle bu işletmelerin hammadde kabulden tüketimin son aşamasına kadar geçen sürece ilişkin her kademesinde, özel sektör kontrol ve gıda laboratuvarlarında, gıdaların ambalajlanması, paketlenmesi, depolanması, pazarlanması faaliyetlerini yürüten işletmeler ile yiyecek-içecek üretim ve satışı yapan firmalarda çalışabilecek yeterlilik ve niteliğe sahiptirler.