Ürüne Uygun Ambalaj Üretimi konsepti ile 10 yıl önce yola çıkan Fitpak Ambalaj, 10.000 m2'lik alan üzerinde kurulu tesisi ile, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 2014 yılında üretime başladı. Fitpak Ambalaj, İzmir Menemen’deki yeni yatırımı ile bariyerli esnek ambalaj malzemesi üretiminde ülkemizde ve yakın coğrafyamızda sektöre yön veren firma olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yüksek bariyer özellikli, PA, EVOH bazlı 9 katlı filmler; et ve süt ürünleri, konsantre meyve suları, şarap, ve hazır yemek gibi bariyer özellikli baskılı veya baskısız ambalaj ihtiyacı olan ürünler, MAP ve vakum torba gibi uygulamalar için komple ambalaj çözümleri sunan Fitpak Ambalaj Yönetim Kurulu başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Duran Yücel sorularımızı cevapladı.
Food Sektör: Menemen’de başladığınız yeni fabrika yatırımınızdan bahseder misiniz?
Duran Yücel: Esnek ambalaj sektöründe en son teknoloji ekstrüzyon, HD baskı (10 renk), laminasyon, dilme makinaları ve tecrübeli kadromuz ile hizmet vermekteyiz. Menemen yatırımımızın temeli 9 Eylül 2021 tarihinde atılmıştır. 20000 m2 üzerine kurulacak tesisimiz tamamlanana kadar kademeli olarak 40 milyon dolar yatırım yapılacaktır. 2022 sonunda inşallah ilk etabı devreye almayı planlıyoruz.
“Yeni fabrikamız 4.0, çevreci yeşil fabrika olacaktır”
Food Sektör: Yeni tesisiniz için yaptığınız teknolojik yatırımlarınız nelerdir?
Duran Yücel: Fitpak Ambalaj olarak et ve süt ürünleri, konsantre meyve suları, şarap, ve hazır yemek gibi bariyer özellikli baskılı veya baskısız ambalaj ihtiyacı olan ürünler, MAP ve vakum torba gibi uygulamalar için komple ambalaj çözümleri sunuyoruz. Yeni fabrikamız ileri teknoloji endüstri 4.0, çevreci yeşil fabrika olacaktır. Manisa ve Menemen fabrikamızı senkron çalıştıracak ERP ve makineleri sisteme bağlayacak yazılımlar kurulacak. Ayrıca teknoloji geliştirme ve Ar-Ge merkezimiz devreye alınacaktır.
Food Sektör: Yeni fabrikayla birlikte ürettiğiniz ambalaj türlerine bir yenisi eklenecek mi?
Duran Yücel:Yeni fabrikamızda elbette yeni ürünlerimiz olacak. Bu ürünlerimiz israfın azaltılmasına üreticinin ve tüketicinin kazanmasına hizmet edecektir. Bu aşamada daha fazla detay paylaşmıyorum.
Food Sektör: Yeni fabrika yatırımınızla Fitpak olarak hedeflerinizden bahseder misiniz?
Duran Yücel: Ambalaj sektörü ileri teknoloji ve Know-how gerektiren ülkemiz için stratejik bir sektördür. Fitpak olarak hedefimiz uluslararası tanınan, saygın, yenilikçi, ambalaj üreticisi olmaktır. Misyonumuz çerçevesinde; başta gıda ambalajı olmak üzere farklı ürünlerin farklı ambalaj ihtiyaçlarına yönelik ekonomik, kaliteli ve sürdürülebilir çözümler sunmak istiyoruz.
“Ambalaj sektörü son derece temiz bir sektördür”
Food Sektör: Küresel ısınma ve karbon ayak izi konularında ambalaj sanayisinin yeri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Duran Yücel: Genel olarak, plastik ambalaj sektörü son derece temiz bir sektördür. Doğa dostudur. Plastiği işlemek için diğer alternatifleri ile kıyaslandığında daha az enerji, su ihtiyacı vardır. Sonuçta karbon dağda taşta bu dünyada olan bir kimyasaldır. Atmosferdeki karbonlu bileşik (CO₂, CO) oranının artmasının global ısınmaya neden olduğu iddia edilmektedir. Bu nedenle karbon salınımı kontrol altına alınmak istenmektedir. Art niyetli kullanılmadığı sürece destek verilmesi gereken bir harekettir. Fitpak olarak bu çabaya destek vermek için yeni fabrikamızın çatısını güneş enerji paneli ile kaplayacağız. Yaklaşık enerjimizin yarısını kendimiz üretmiş olacağız. Karbon salınımın ilacı bitkiler, ağaçlar, çimenler, yosunlar vb. dir. Bütün yeşillikler havadaki carbondioksiti alıp oksijen verir. Yeşil hayattır.
Food Sektör: Fitpak olarak sürdürülebilir ambalajlarınız hakkına bilgi verir misiniz?
Duran Yücel: Mono plastik çok kıymetli bir malzemedir. Tekrar tekrar kullanıma uygundur. Fitpak olarak %96 aynı plastikten oluşan PE, PP, PET bazlı ambalaj malzemelerimiz vardır. Dünyada petrol bitmedi. Arabalar yollarda, gemiler, uçaklar çalışıyor. Petrol kökenli plastik malzemeler en ekonomik kullanılabilir malzemelerdir.
Bunun yerine mısır, şeker gibi biyolojik bazlı plastiklerin kullanımı gıda kaynaklarının ambalajda kullanılması nedeniyle gıda fiyatlarını ayrıca prosesinin maliyetli olması nedeni ile ambalaj fiyatlarını artıracaktır. Bu da toplumların sırtına gereksiz bir yük getirecektir. Şu anda plastik ambalajın sürdürülebilmesinde bir sıkıntı yoktur. Gelecekte olursa zaten bio bazlı pahalı alternatifler sırada beklemektedir.
Devletlerin ve toplumun plastiğe sahip çıkması, doğaya atmaması, geri dönüşüme gönderecek alt yapı ve bilgi birikiminin oluşması gerekmektedir. Plastik üreticileri bio bazli malzemeyi de işler ambalaj yapar. Ama faturayı gıdayı tüketen ödemek zorunda kalır. Doğaya attıktan sonra bununda cevre kirliliği ne faydası olmaz. Bu konuyu iyi irdelemek gerekir. Plastik atıkların Piroliz yöntemi -bir çeşit plastik distilasyonu- ile geri kazanılması mümkündür. Bu konunun irdelenmesi 7. Kıta söylemi ile plastigin kötülenmesinden daha ve faydalı olacaktır. Sonuçta yanlış kullanılan herşeyin zarar verme potansiyeli vardır. Ortada plastik canavarı yoktur, son derece kullanışlı bir ambalaj malzemesi ve içini yedikten sonra ambalajını etrafına atan, kendisine ve çevresine saygı duymayan insanlar vardır. Bu insanlar sadece ambalaj malzeme si mi atmakta dır acaba? Sigara, izmariti ni, tadilat molozlarını, araba lastiklerini de atanlar aynı insan grubudur. Devletlerin bu insanların çevre bilincini yükselecek çalışmalar yapması en doğru çözümdür.
“İki konuda dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekir”
Food Sektör: Ambalaj sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri, katkısı ve geleceği hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?
Duran Yücel: Türkiye ambalaj sektörü dünya ile kıyaslandığında iyi durumdadır. Film üreticileri, mürekkep üreticileri baskı parkı, yetişmiş eleman olarak son derece iyidir. Noksan yanı yeteri kapasitede plastik hammadde üreticisi yani petrokimya tesisi yoktur. İyi kalitede Konverting makinesi imalatçısı yoktur. Bu iki konunun dışa bağımlılıktan kurtulması gerekmektedir. Türkiye ambalaj sektörü ithal hammadde ve ithal makine ile kendi emek ve bilgi birikimine kullanarak hem yurt içi ihtiyaçları karşılamakta hem de yurtdışına ihracat yapmaktadır.
Food Sektör: Son dönemde ambalaj sektöründe ham madde sıkıntısının nedenleri nelerdir?
Duran Yücel: Pandemi bütün dünyadaki hijyen bilincinin gelişmesini sağlamış, bu da ambalajlı gıdanın önemini ortaya koymuştur. Diğer taraftan insanların eve çekilmesi, paket servisler, enflasyon, ambalajlı ambalajli gıda tüketimini artırmıştır. Bu da bütün ambalaj üreticilerine olumlu yansımıştır.
Ambalaj üreticileri olarak biz de yoğun çalıştık. Hammadde üreticilerinin fiyat artırma gayretleri, konteyner sorunları, first majörler, stokçular her şey üst üste geldi. Elimizden geldiği kadar bu dalgalanmaları göğüsleyip müşterilerimize yansıtmadık. Ana girdilerimiz döviz olduğu için dövizdeki dalgalanma herkese olduğu gibi bize de zarar verdi.