Food Sektör: Şirketinizi kısaca tanıtıp, ev dışı tüketim pazarına (HORECA) yönelik faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Pelin Özbilgin: Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri bünyesinde yer alan Eczacıbaşı Profesyonel, profesyonel temizlik, hijyen ve gıda alanlarındaki ürün ve çözümleriyle ev dışı tüketim sektöründe faaliyet gösteriyor. Müşterilerimizin çözüm ortağı olarak, onların değişen ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürünler sunma hedefiyle portföyümüzü sürekli zenginleştiriyoruz. Portföyümüzde bulunan Temizlik Kağıdı markamız Selpak Professional, Endüstriyel Temizlik Ürünleri markalarımız; Maratem, Sens, Tana Professional ve Hijyen Destek markamız Dispo ile işletmelere hijyen çözümleri sunarken, gıda kategorisinde ise Oralet markasıyla hizmet sağlıyoruz. Ev Dışı Tüketim sektöründe birlikte çalıştığımız toplam 11.000 işletme bulunuyor.
Food Sektör: Müşterileriniz kimler?
Pelin Özbilgin: İş hacmimizin büyük bir kısmını “HoReCa” kanalı altında tanımlanan otel, restoran, kafe ve yemek şirketi müşterilerimiz oluşturuyor. Öte yandan bizim “özel kurum” olarak tabir ettiğimiz ve içinde hastane, fabrika, ofis, eğitim kurumları ve çamaşırhaneler gibi birbirinden çok farklı nitelikte işletmelerin yer aldığı kanalda da ürün ve danışmanlık sağladığımız çok sayıda işletme var.
Çalıştığımız noktalara turizm özelinde bakarsak, Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 11.500 konaklama tesisinin yaklaşık %15’ine hizmet veriyoruz. Bunların içinden otellerin dışında, restoran, kafe gibi yeme-içme noktalarının da turizm sektörünün etkilediği ev dışı tüketim noktaları olduğu düşünülürse, Eczacıbaşı Profesyonel turizmle ilgili 5.000’e yakın noktada var.
Food Sektör: Faaliyet alanınızda karşılaştığınız temel sorunlar neler? Bu konuda Eczacıbaşı Profesyonel ne gibi çözüm ve öneriler geliştiriyor?
Pelin Özbilgin: Sektörümüzün sorunları arasında en çok bilinçsiz tüketim ve yanlış uygulamalar bulunuyor. Eczacıbaşı Profesyonel olarak bu noktada işletmelere özel sunduğumuz etkili, çevre dostu, sürdürülebilir ve tasarruflu ürünlerimizle destek oluyoruz. İşletmelerde verimlilik sağlamak, ürünlerin doğru yerde ve gerekli miktarda kullanımı ile mümkün olabiliyor. Günün sonunda hesap yapıldığında, bilinçli kullanım ile aslında hem gerekli hijyen şartlarının sağlandığı hem de harcamaların daha az ve kontrollü olduğu gözlemleniyor.
İşletmelerin verim sağlamasının yolu ise sürekli eğitimden geçiyor. Eğitim her şeyin başı özellikle temelinde müşteri memnuniyeti olan Horeca ve turizm sektöründe eğitim olmazsa olmaz. Eczacıbaşı Profesyonel olarak 2010 yılında kurmuş olduğumuz EP Akademi eğitim ve denetim departmanımız sayesinde, merkez ve bölge akademi çalışanlarımızla sektör çalışanlarına eğitimler veriyoruz. EP Akademi ile son 4 yıl içinde eğitim verdiğimiz kişi sayısı 30.000’i geçmiş durumda. Dijitalleşme kapsamında geçen yıl lanmanını yaptığımız Eczacıbaşı Profesyonel Uzaktan Eğitim Programı ile önümüzdeki dönemde çok daha fazla sektör çalışanına ulaşmayı hedefliyoruz.
Food Sektör: Uzaktan öğrenme sisteminizden daha çok kimler faydalanıyor? Sektöre ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Pelin Özbilgin: Uzaktan Eğitim Programımızı ev dışı tüketim sektörünün gelişimine katkı sağlamak, sektör çalışanlarının uzmanlık alanlarını geliştirmesine olanak tanımak, doğru yerde doğru ürünü doğru miktarda kullanmaya yönelik sektör profesyonellerini bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirdik. EP Uzaktan Eğitim Programından; ev dışında faaliyet gösteren otel, restoran, yemek şirketi, alışveriş merkezi, hastane, okul, çamaşırhane gibi profesyonel işletmelerde, temizlik ve hijyen standartlarının sağlanmasından sorumlu tüm sektör çalışanları yararlanabiliyor. Programımız online olarak herkese açık. İhtiyaca uygun eğitim modüllerimiz var ve eğitime katılanlar diledikleri modüllerden faydalanabiliyor. Eczacıbaşı Profesyonel Uzaktan Eğitim programında temizlik ve hijyen, mutfak hijyeni, yüzey hijyeni ve çamaşır hijyeni konularında temel bilgiler, standartlar, prosedürler ve ürün kullanımları konularında da eğitim veriyoruz. 2019 itibariyle 220 işletmeden yaklaşık 1000 kayıtlı üyesi bulunan EP Uzaktan Eğitim Programı ile küçük-büyük tüm sektör paydaşlarına temizlik ve hijyen konularında merak ettiklerini online olarak öğrenme imkanı sunuyoruz.
Food Sektör: İşletmelere yönelik uyguladığınız Hijyende Mükemmellik Projesi’nden bahseder misiniz?
Pelin Özbilgin: 2017 yılında hem işletmelere fayda sağlayacak hem de son kullanıcıların memnuniyetlerini üst seviyelere çıkaracak projeler üzerinde çalıştık ve Hijyende Mükemmellik projesini ortaya çıkarttık. Eczacıbaşı Profesyonel olarak ev dışı noktalarda hijyen konusunda tüketicilerde güven ortamı oluşturacak “Hijyende Mükemmellik” Projesi ile üç adımda kusursuz hijyen sağlanmasını amaçlıyoruz. Proje çerçevesinde işletmeler; denetim, takip ve koruma aşamalarına tabi tutuluyor. Üç aşamayı da başarı ile geçen işletmeler “Hijyende Mükemmellik” sertifikası almaya hak kazanıyor. Geçtiğimiz yıl projemizi Eyüp Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi ile yürüttük. Eyüp Belediyesi iş birliğimiz kapsamında 2017 yılında 32 işletme denetlendi. 7 işletme sertifika almaya hak kazandı. Beşiktaş Belediyesi iş birliği ile 2017 yılında Çırağan Sarayı denetlendi ve 2018 yılında sertifikalandırıldı. Son olarak 2019 yılı sonunda, proje kapsamında yapılan periyodik denetimlerden geçen Antalya’da TUI SENSATORI Resort Barut Sorgun, “Hijyende Mükemmellik” sertifikasını almaya hak kazandı. Antalya’da düzenlediğimiz bir törenle sertifikalarını takdim ettik.
Food Sektör: Sektöre sunduğunuz ne gibi yenilikleriniz var?
Pelin Özbilgin: EDT sektörünün öncü firmalarından biriyiz. 2019 yılı bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Sektöre yeni soluk getirecek ürünler ve sistemler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Sürdürülebilirlik bizim için önemli bir kavram. Bu çerçevede sektörü geri dönüşümlü ürün serisi ile sektörü tanıştırdık. Müşterilerimizin su tüketimini azaltmasına, zararlı kimyasal kullanımını olabilecek en az seviyeye indirmesine ve sürdürülebilir orman yönetimini teşvik etmesine yardımcı olan hijyen ve temizlik ürünleri portföyleri geliştiriyoruz. Eco-Touch ürün portföyümüzde yüzde 80 geri dönüşümlü kağıtlarla üretilen Selpak Professional Doğa Dostu seri, Maratem Bio hijyenik temizlik ürünleri, Maratem fosfat içermeyen deterjanlar, Tana Professional’in bir alt markası olan ve AB Ecolabel ve Nordic Ecolabel gibi zorlu çevresel performans ve raporlama standartlarına uygunluğu onaylanan Tana Green Care bulunuyor. Bu portföyümüz ülkemiz genelinde başlatılan doğa dostu çalışmaları da destekliyor.
Food Sektör: Restoranlarla ilgili sunduğunuz ürünler dışında hijyen anlamında neler yapıyorsunuz?
Pelin Özbilgin: Ev dışı tüketim sektöründe hijyen tüketiciler için de en büyük kriterlerden birisi. Geçtiğimiz yıllarda bu konuya özel iki farklı bağımsız araştırma yaptırdık. Biri restoran tercihlerine yönelikti, diğeri ise turistlerin otel tercihlerini ortaya koyduğumuz bir araştırmaydı. Türkiye genelindeki 12 ilde yemek yenilen mekanlara ilişkin temizlik beklentisi ve algısı üzerine gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin yüzde 68’i dışarıda yemek yiyeceği mekanı seçerken temizlik kriterini en önde tutuyor. Tüketicilerin yüzde 58’i temiz bulmadığı restorana bir daha gitmiyor ve bu oran, erkeklerde kadınlara oranla belirgin derecede daha yüksek. Ayrıca tüketiciler, bir restoranın temiz olduğuna çatal bıçak, tuvalet, masa, bardak ve tabakların temizliğine göre karar veriyorlar. Bu araştırma da gösteriyor ki, günümüzde EDT ve turizm sektöründe hijyen standartları çok önemli bir hale geldi. Biz de düzenlediğimiz online ve uzaktan eğitimlerle temizlik ve hijyen konusunda kapsamlı bilgiyi sektör profesyonellerine aktarıyoruz ve bu anlamda işletmeleri destekliyoruz.
Food Sektör: Önümüzdeki dönemde sektörün gelişimini nasıl öngörüyorsunuz?
Pelin Özbilgin: Ev dışı tüketim sektörü ülkemizde ve dünyada büyümesini dönüşümlerle sürdürüyor. Örneğin, dünyada her alanda kişisel farkındalık artmaya başladı. Tüketiciler mümkün oldukça satın aldıkları ürünlerde geri dönüşümlü ürünleri tercih ediyor.. Biz de Eczacıbaşı Profesyonel olarak doğaya olan sorumluluğumuz gereği daha az enerji ve daha az su harcanarak üretilen ürünlerimizi çevreye duyarlı işletmelere sunuyoruz. 2019 yılında ev dışı tüketim sektöründe hizmet verdiği firmaların satınalma sorumluları ile bir araştırma yaptık. Bu araştırma, ev dışı tüketim sektörünün çevreye duyarlılığı ile ilgili çarpıcı sonuçlar içeriyor. Sonuçlara göre, sektörde yer alan otel, restoran ve özel kurumlarda çevre konusundaki duyarlılık ancak kanun ve yaptırımlar gibi mecburiyetler doğrultusunda gündeme geliyor. Firmaların bu konuda aldığı aksiyonlar ise maalesef geri dönüşüm kutusu bulundurmak ve atık pil toplamakla sınırlı. Ayrıca araştırmamız gösteriyor ki, çevreye duyarlılık restoran ve özel kurumlarda otellere göre daha az. Otellerin yüzde 63’ü dönüştürülebilir ürün, sensörlü musluk gibi maliyet gerektiren aksiyonlar aldıklarını belirtirken, restoranlarda bu oran yüzde 37’de, özel kurumlarda ise yüzde 22 seviyesinde kalıyor. Ev dışı tüketim sektörünün odak noktasının sürdürülebilirlik olması gerektiğine inanıyoruz. Araştırmada çevreye en duyarlı firma olarak Eczacıbaşı Profesyonel ilk sırada yer alıyor. Biz de bu sorumlulukla, Türkiye’deki doğa dostu çalışmaları desteklemek amacıyla ürettiğimiz seri ile sektörümüze çevreci bir yaklaşımı öneriyor ve çevre duyarlılığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.