Gıda sistemlerini daha sürdürülebilir, sağlıklı ve güvenilir hale getirmeyi amaçlayan Avrupa'nın önde gelen gıda inovasyon girişimlerinden olan EIT Food tarafından genç yenilikçiler ve araştırmacılar için oluşturulan ve Genç yenilikçilere ve araştırmacılara iş becerileri kazandırmayı hedefleyen 6 aylık eğitim programı olan EIT Yenilikçi Bursunu (EIT Innovator Fellowship) Dr.Öğr.Üyesi Muhammed Yüceer kazandı.
6 aylık eğitim sonrasında yapılan final elemesinde Dr.Öğr.Üyesi Muhammed Yüceer Avrupa İnovasyon Teknolojileri Enstitüsü Gıda Birimi (EIT Food) Yenilikçi Burs Programı En İyi İş Fikri Ödülü almaya hak kazandı.
The European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food Tarafından Düzenlenen FOODATHON, gıda alanında yenilikçi fikirlerle dünyayı daha yaşanır bir hale getirmek isteyen herkese açık bir gıda girişimciliği platformunda yer alacak. Öğretim Üyesi Dr. Muhammed Yüceer’in bu başarısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Türkiye için de başarı olduğu belirtildi.
Proje Detayları:
Her biri farklı bir toplumsal soruna odaklanan çeşitli Inovasyon Toplulukları bulunur.
EIT İklim-KIC: İklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonunu ele alır.
EIT Dijital: Bilgi ve İletişim Teknolojilerini ele alır.
EIT Gıda: Avrupa'yı gıda inovasyonu ve üretiminde dünya çapında bir devrimin merkezine yerleştirmeye çalışır.
EIT Sağlık: Sağlıklı yaşam ve aktif yaşlanmayı ele alır.
EIT İmalat: Avrupa imalat sanayisinin rekabet yeteneğini güçlendirir ve artırır.
EIT InoEnerji: Sürdürülebilir enerjiyi ele alır.
EIT Kentsel Ulaşım: Akıllı, yeşil ve entegre ulaşımı ele alır.
EIT Hammaddeler: Avrupa için büyük güç sağlamaya yönelik hammadde geliştirir.
EIT-Doktora Sonrası Yenilikçi Burs Programı (Innovator Fellowship) Hakkında:
Altı ay süren program, doktora sonrası araştırmacıların kariyerlerini bir adım öteye taşıyabilmeleri için uluslararası araştırmacılar ile iş birliği yaparak AR-GE tabanlı iş fikri oluşturmalarını ve bu konularda deneyim kazanmalarını sağlar. Ayrıca, küresel gıda problemlerine de yanıt bulmanın yanı sıra girişimcilere teknik eğitim desteği sağlar. Partnerler: Aarhus Üniversitesi, Danimarka, Universita Degli Studi di Torino, İtalya ve Azti Araştırma Merkezi, İspanya.
Innovator Fellowship 2020 | EIT Food
Ekibimiz Asya, Afrika ve Avrupa-Asya bölgelerinden 5 katılımcıdan oluşuyor ve böylelikle uluslararası bir karakteri garanti ediyor. Bölgelerindeki saygın üniversitelerden ortaklar ve özellikle endüstriyel ortakların katılımı örn. AlgaEnergy ve Birleşmiş Milletler ’in katılımı ile sürdürülebilirliğin anlaşılması ile birlikte projeye disiplinler arası bir yaklaşım kazandırmıştır. Biyokimya, Biyoteknoloji, Gıda Bilimi ve fFnans temeline sahip AR-GE tabanlı genç girişimcileriz.
Ekip Üyelerimiz:
Dr. Merve Kaya, AlgaEnergy Türkiye Uluslararası İş Geliştirme Müdürü, Dr. Tene Tayo Paul Martial, Kamerun Younde Üniversitesi Araştırma Görevlisi, Dr. Muhammed Yüceer Türkiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, M. Zimran Khan, Bangladeş UNDP Araştırma Başkanı, Dr. Andriati Ningrum, Endonezya Gadjah Mada Üniversitesi Araştırma Görevlisi.
İş Fikri Hakkında:
Mikroalg ve kitosan gibi protein değeri yüksek ve besleyici doğal kaynakları kullanarak kültür balıkçılığı endüstrisine sürdürülebilir kuru karma balık yemi üretmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, yavaş salınım performansı için jelatin kaplama ve antimikrobiyal koruma için lizozim ile kaplama teknolojileri kullanarak son ürünün rekabetçi yönünün arttırılması planlanmaktadır. Ekip üyeleri tarafından prototip aşamasına kadar getirilmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinin pandemide ülkemizin düzenli gıda tedarikini destekleyebileceğine inanıyoruz.
İş fikrinin yenilikçi yönü:
2- Balık bağışıklığının arttırılması: kullandığımız kitosan ve mikroalg hem bağışıklığı arttırır hem de yemin besleyici değerini yükseltir.
3-Besleyicilik: Su ürünleri yetiştiriciliği, sürdürülebilir ve verimli bir protein kaynağı olarak hızla genişlemektedir. Bununla birlikte, yetiştirilen balıkları beslemek için kaynaklarımız oldukça kısıtlıdır ve endüstrinin büyüme ihtiyaçlarını karşılamak için yetersizdir. Bu nedenle, gelişen biyoteknolijiden faydalanarak üretilen mikroalg gibi protein, pigment, karbonhidrat, yağ asitleri açısından zengin bir kaynağın kuru balık yemine ilave edilmesi katma değer sağlayacaktır.
4-Atık yönetimi: İstiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden elde edilen kitosan, yumurta atıklarından elde edilen enzimler, balık kılçık ve derisinden elde edilen jelatin gibi ham maddelerimiz yüzde yüz atık yönetimine girmektedir.
About EIT-Food: European Institute of Innovation & Technology (EIT) is Europe's leading food innovation initiative, working to make the food system more sustainable, healthy and trusted.
About Innovator Fellowship Program EIT Food Innovator Fellowship is to empower talents to co-create, address, and gain experiences on excellent ideas capable of bringing their careers a step further, and foster innovators ready to respond to global food challenges. Partners: Aarhus University, Denmark, Universita Degli Studi di Torino, Italy and Azti Research Center, Spain.
How to apply: Innovator Fellowship 2020 | EIT Food
Our team involves 5 participants from Asia, Africa, and Euro-Asia regions, thereby guaranteeing a transnational character. The partners from reputable universities in their regions and specifically the involvement of the industrial partners, AlgaEnergy give the project an interdisciplinary approach as well as UN-partner to understand the impact of sustainability on our planet. We are young researchpreneurs from biochemistry, biotechnology, food science, and finance backgrounds.
Our Team Members: Dr. Merve Kaya, AlgaEnergy Turkey International Business Development Manager, Dr. Tene Tayo Paul Martial, Cameroon University of Younde Research Assistant, Dr. Muhammed Yücer Turkey Çanakkale Onsekiz Mart University Research Assistant, M. Zimran Khan, Bangladesh UNDP Head of Exploration, Dr. Andriati Ningrum, Indonesia University of Gadjah Mada Research Assistant.
The Challenge: Unfortunately, this year, more than 100 million people experienced acute hunger during the COVID19 pandemic. We invested our time on this sector, because we strongly believe in the fact that aquaponics can ensure steady food supply during the pandemic. Our objective was to translate our scientific knowledge into a sustainable Agrifood business model to meet the needs of the stakeholders. The challenges in aqua businesses are low immunity of aquaculture product, lack of productivity of aquaculture product, and pollution in water. Besides, regarding to fish feed production, the challenges are lack of organic products in the market, low nutrition levels and lack of precision farming knowledge.
Our Solution: OxyCo has developed a new solution that consists of an adaptable production of sustainable fish feed process whereby combined with innovative new technologies. Our solution is using nutritious high protein content natural resources such as microalgae and chitosan. In addition, using gelatin coating for slow-release performance and lysozyme coating for anti-microbial protection. By this formulation, we hope that we can contribute to reducing the pollution in aquaculture and providing the best quality of the fish.
Our Award: European Institute of Innovation & Technology (EIT)- Food, Best Innovator Fellowship Business Idea.