33 yıl önce boyoz üretimi için kurulan Alsancak Dostlar Fırını, İzmir’de en çok tanınan boyoz üreticisi olarak büyük rağbet görüyor. Baba mesleğini devam ettirmek için İstanbul’dan İzmir’e dönüş yapan Alsancak Dostlar Fırını, ikinci nesil sahibi Berrin Akar Rasuli ile Boyoz üretimi ve İzmir kültüründe boyoz’un yerini konuştuk.
Food Sektör: Berrin Hanım sizi tanıyabilir miyiz?
Berrin Akar Rasuli: Almanya’nın Berlin kentinde 1976 yılında doğdum.1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik bölümünde mezun oldum.Çalışma hayatıma bir İsviçre şirketi olan Hapimag oteller zincirinde başladım.1997 yılında Westminister Üniversitesi, Londra’da sertifika programına katıldım.1998 yılından 2001 yılına kadar Antalya Inter Continental ve Miami Inter Continental Otelleri’nde ön büro ve misafir ilişkileri departmanlarında farklı pozisyonlarda görev yaptım.2001 yılında Conrad İstanbul’da satış ve pazarlama ofisi, şirketler satış departmanında başladığım görevimden 2006 yılında Grup Satış Direktörü pozisyonunda iken ayrıldım.2009 yılında Roma’da başlayan evlilik hayatım, 2012 yılında oğlumun ailemize katılmasıyla taçlanmış oldu.
Baba mirasına sahip çıkıp, yaşatmak amacıyla 2014 yılının Mayıs ayında İstanbul’dan İzmir’e gelerek 33 yıllık, Alsancak Dostlar Fırını’nın ve şirketimin başına geçtim. Hayatımda bu kadar köklü değişikliklere neden olacak kararı bir gecede vermeseydim şu anda fırınımız kapanmış olacaktı. Bu kararı alırken de en büyük desteği de eşimden gördüm, bu işin başına geçip bayrağı devir almazsam hayatım boyunca bunun üzüntüsünü yaşayacağımı, babamın anısına bu işi sahiplenmem gerektiğini bana hatırlattı.
Misyonumuz; kültürel bir miras olarak devir almış olduğum ‘Boyoz’u, sağlıklı, güvenilir ve lezzetli çeşitlerimizle İzmir’e ve Türkiye’ye sunarak markamıza değer katmaktır.
Food Sektör: Alsancak Boyoz Fırınının başına geçince ilk nereden başladınız?
Berrin Akar Rasuli: Dekorasyondan marka kimlik çalışmalarına, üretim standartlarından personel eğitimine, alt yapısal gelişimden satış ve pazarlama çalışmalarına kadar her noktada ciddi çalışmalar yaparak vizyonumuzu iki buçuk yıl gibi kısa sürede çok ileriye taşıdık.Ustalarımızın bize emaneti olan, tezgahımızın klasikleri, sade ve ıspanaklı boyozun yanı sıra Ispanak-Peynirli, Peynirli, Patlıcanlı, Pırasalı, Karışık Ege Otlu, Enginarlı, Çörek Otlu-Susamlı, Bol Tahinli Tatlı, Çikolatalı Boyoz ve ballı kocaman boyoz çeşitlerimizle birlikte Fırın Yumurta’mızın ünü, İzmir hatta Türkiye sınırlarını aşmış bulunmaktadır.Ambalajlı Dondurulmuş Boyoz’umuzun, tüm Türkiye’ye, adrese teslim satışını yapabilmek için çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. 2016 yılı Ocak ayı itibari ile kendi web siteniz üzerinden adrese teslim Dondurulmuş Boyoz satışlarımıza başladık.
Food Sektör:Boyoz nasıl yapılır?
Berrin Akar Rasuli: Boyozun yapımı kolay olmakla birlikte ustalık istemektedir. Un, su ve tuz karıştırılarak boyozun hamuru elde edilir ve yaklaşık 1 saat dinlendirilen hamur belirli bir gramajda kesilerek 500’er gramlık yuvarlak top şeklinde hamurlar elde edilir, daha sonra merdane ile üzerinden geçilerek üzerine tahinle işlenmiş yağ sürülür. Sonra ustalarımız o hamurları kafalarının üzerinde döndürerek 2,5 metre çapına getirene kadar açarak ince bir hamur yaparlar. Bu hamur katlanır dikdörtgen şeklini alır daha sonra rulo haline getirilir ve bu 500 gr’lık her bir hamurdan 10 tane boyoz keseriz daha sonra üzerine elimizle baskısını yapıp tavalarda pişirime hazır hale getiririz.
Food Sektör: Kaç çeşit boyoz üretiyorsunuz?
Berrin Akar Rasuli: Alsancak Boyoz Fırını olarak dondurulmuş çeşidimiz ile birlikte 14 çeşit boyoz üretiyoruz. Ama ticari kaygılardan dolayı kent genelinde üç binin üzerinde boyoz üreten firma olmasına rağmen sade ve ıspanaklı boyoz üretiminin ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Yaptığımız ARGE çalışmaları ile boyozu patlıcanlı, zeytinli, patatesli, enginarlı, yeşil mercimekli, pırasalı, çikolatalı ve ballı gibi 13 farklı lezzette müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Food Sektör:Boyozun yeme saati var mıdır?
Berrin Akar Rasuli: Boyoz genellikle sabah kahvaltısında yumurta ve güzel demlenmiş bir çay ile tüketilir ama,İzmirliler için gece boyozu ritüeli diye de bir gelenek vardır. Boyozu ilk çıkış noktası sefarad mutfağında da olduğu gibi malzemeli olarak üretmeye başlamamızdan sonra fırınımızda boyoz gün doğumundan gün batımına kadar tüketilen bir ürün haline geldi.haftanın yedi günü aynı şekilde devam eden bir gelişim bu.Ortalama olarak haftada 2 ya da 3 gün gelip burada boyoz yiyen müşterilerimiz var, hafta içi işe giderken ya da gün içinde gelip boyoz alan müşterilerimiz hafta sonu da aileleri ile fırınımıza boyoz yemeye geliyorlar. İzmir’de boyoz kültürü aile boyudur.
Food Sektör: İzmir Boyoz Günlerinde aktiftiniz.
Berrin Akar Rasuli:.Alsancak Dostlar Fırını, İBB, İTO, İEU ve DELICE ile birlikte 11-13 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen, “Geçmişten Günümüze Boyoz” temalı “İzmir Boyoz Günleri” etkinliğinin projelendirilmesi, proje koordinatörlüğü görevlerini üstlenerek, tüm etkinlik süresince aktif görev aldık.
İzmir ve İzmir’in simge lezzeti boyoz adına hem akademik değeri olan hem de boyoz severlerle bütünleşen çok verimli bir etkinlik oldu. Bundan sonraki yıllarda da geliştirerek devam edeceğiz bu etkinliğe.
İzmir’in ve Boyoz’un tanıtımını da üstlendik
İzmir Fuarcılık Anonim Şirketi, TÜRSAB, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa organizasyonu olan ve geçen sene İzmir’de ilki gerçekleştirilen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nde oturum sponsoru olarak ulusal ve uluslararası platformda hem İzmir’in hem de Boyoz’un tanıtımına katkıda bulunduk. Bu sene de aynı kongrede yeni bir ürün lansmanımızı yapıyor olacağız.
İzmir’in, Dünya Gurme Şehirler Birliği ağına katılımı sonrasında, İzmir Esnaf Lokantaları’nıN geleneklerine saygılı, kaliteli hizmet sunmalarına destek vermek, mutfak kültürümüzün korunmasını ve yeni nesillere doğru aktarılmasını sağlamak amacı ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın önderliğinde, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin desteği ile yürütülen, Lokanta İzmir projesinde komite üyesi olarak da aktif görev almaktayım. Amacımız ege mutfağını dünya çapında tanıtmak.
Food Sektör: Bir misyonu temsil etmenin sorumluluğu nedir?
Berrin Akar Rasuli: Alsancak Dostlar Fırını olarak hikayesi olan bir ürünü ve markayı temsil ediyoruz. Alsancak Dostlar Fırını’nın bir ferdi olarak, tüm çalışanlarımız ve şirketin sahibi olarak şahsım, bu köklü geçmişin bize yüklediği sorumluluğun farkındayız.Şirketimiz, yılların verdiği güven, kalite ile hareket ediyor ve bu değerler sayesinde kendi vizyonumuzu oluşturuyoruz. Bu bakış açısıyla yerel kültürü yaşatmak, yaşatırken de eskiyle yeni, gelenekle inovasyon arasındaki bağı temsil etmek Alsancak Dostlar Fırını’nın temel ilkesi olmuştur.Bu sebeple, 1983 yılından beri en geleneksel yöntemler ve reçete ile üretim yaparak, boyozun akla gelen ilk adresi olmaktan dolayı gururluyuz.
Food Sektör: Müşteri memnuniyeti konusunda neler söylemek istersiniz?
Berrin Akar Rasuli: Boyoz sektörünün ve markamızın itici gücüyle birlikte tarihi fırınımızda, kaliteli, güler yüzlü ve hızlı servis anlayışımızla müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Alsancak Dostlar Fırını’nda, 2014 yılında başlayan köklü gelişim, markalaşma süreci ve alt yapısal yatırımlarımız da tüm bu standartlarımızı her geçen gün daha da yukarıya taşımamıza olanak sağlamaktadır.Konusunda uzmanlaşmış 14 kişilik ekibimizle haftanın her günü hizmet vermekteyiz. 83 yıllık hayatının, 68 yılını Boyoz’a adayan, Erdoğan Usta, kalite kontrolden, üretimin her aşamasında kadar bizlerle olarak ekibimize 2016 yılı Şubat ayında vefat ettiği güne kadar büyük güç verdi. Hizmet sektörünün vazgeçilmez unsurları, süreklilik, hijyen, güler yüz, pazarlama, kaliteli hizmet sürekliliğini sağlayabilmek için iş başı eğitimlerimiz devam etmektedir.
Boyoz’u, İzmir’liler için sadece kahvaltıda yenilen bir hamur işi olmaktan çıkartıp, geleneksel tadından ödün vermeden çeşitlendirerek günün her saatinde aranan ve tüketilen popüler bir ürün haline getirmiş olmamız bizim farklılığımızı yaratan başka bir unsurdur.Ambalajlı Dondurulmuş Boyoz’umuzun, tüm Türkiye’ye, adrese teslim satışını yapabilmek için çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. 2016 yılı ocak ayı itibari ile kendi web sitemiz üzerinden adrese teslim Dondurulmuş Boyoz satışlarımıza başladık.
Food Sektör:Satışınızı arttırmak için neler yapıyorsunuz?
Berrin Akar Rasuli: Ürünümüzü ve içinde bulunduğumuz sektörü yakından takip ediyoruz. Rakip firmaları gözlemleyip, analizler yapıyoruz.Müşteri yapımızı çeşitlendirip, sayısını arttırıyor ve bu portföye uygun yeni mamül yaratma araştırmalarımızı sürdürüyoruz.Sektörün ve İzmir’in tanıtımına hizmet eden fuar, seminer ve organizasyon faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz.Şikayetleri ve yorumları anında değerlendirip çözüm üretiyoruz.Kaybedilen her müşteriyi kazanılacak yeni bir müşteri olarak görüp, gerekli aksiyonları alıyoruz.2 yıldan beri profesyonel olarak bir danışmanlık ve reklam ajansı ile çalışıyoruz. E-Ticaret alt yapısı kurarak tüm Türkiye’ye dondurulmuş boyoz satışı yapmaya başladık. Çok ama çok çalışıyoruz.
Ürünlerimizi, odun ateşinde pişirerek, sıcak olarak satışa sunmaktayız. Bu ayrıcalığımız nedeniyle, özellikle hafta sonlarında şoförü ile gelen fabrika sahibinin de inşaat emekçisinin de dakikalarca aynı sırada yan yana boyozlarımızı beklemesi gurur kaynağımızdır. Boyoz 7’den 70’e herkesin damak tadına hitap edebilen kıymetli bir ürün, ürün çeşitliliğimiz ile farklı damak tadına, farklı beslenme kültürüne sahip her müşterinin taleplerine cevap verebilmekteyiz.
Alsancak Dostlar Fırını’nın ürettiği Boyoz çeşitleri
1.Sade Boyoz
2.Ispanaklı Boyoz
3.Ispanaklı-Peynirli Boyoz
4.Peynirli Boyoz
5.Patlıcanlı Boyoz
6.Pırasalı Boyoz
7.Enginarlı Boyoz
8.Çörek Otlu-Susamlı Boyoz
9.Karışık Ege Otlu Boyoz
10.Yeşil Mercimekli Boyoz
11.Bol Tahinli Tatlı Boyoz
12.Çikolatalı Boyoz
13.Ballı Kocaman Boyoz
14.Ambalajlı Dondurulmuş Boyoz